Logo Polskiego Radia
Print

Проєвропейські сили формують уряд у Греції

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 18.06.2012 07:13
Європейські лідери побоювалися, що недільні вибори можуть виграти ліві радикали з Сирізи, які закликали відмовитися від програми заощаджень
Антоніс Самарас приймає привітання після виграшу у виборах 17 червняАнтоніс Самарас приймає привітання після виграшу у виборах 17 червняEPA/ALEXANDROS BELTES

Консервативна партія Нова демократія стала переможцем недільних парламентських виборів у Греції, здобувши майже 30% голосів; чергове місце займають радикальні ліві з партії Сиріза з 27%. Європа зітхнула з полегшенням: адже саме Сиріза закликала відмовитися від програми заощаджень та, імовірно, вийти з зони євро. Лідер Нової демократії Антоніс Самарас запевнив у проєвропейськості своєї політичної сили і оголосив, що хоче сформувати якнайшвидше уряд. Її коаліціантом стане правляча останнім часом партія ПАСОК, що отримала 12 відсотків голосів.

За словами колишнього польського посла в Греції Ґжеґожа Дзємідовича, греки на виборах показали побоювання того, що їхня країна може вийти із зони євро.

– Передусім вони голосували через страх, а тому бачимо значно більшу підтримку Нової демократії, аніж це було під час виборів 6 травня, також збільшилася підтримка ПАСОК-у, а отже – проєвропейських угруповань, – каже Ґжеґож Дзємідович.

Додаймо, у травні жодна з партій-переможців не змогла створити уряд, а тому було оголошено про проведення нових виборів через місяць.

І.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти