Logo Polskiego Radia
Print

Мікроавтобус міг перевозити 6 осіб, але ним їхало 10

PR dla Zagranicy
Anatoliy Zymnin 30.07.2012 13:18
Родичі жертв трагедії, що сталася у Центральній Польщі, можуть розраховувати на допомогу Посольства України
PAP/Grzegorz Michałowski

Дев’ятеро осіб – шість жінок і троє чоловіків (усі, ймовірно, громадяни України) загинули 30 липня у зіткненні мікроавтобуса з потягом. Трагедія сталася у місцевості Братошевіце Лудзького воєводства (Центральна Польща). На нерегульованому залізничному переїзді водій автобуса не уступив першість проїзду потягу Ловіч – Лудзь.

В результаті аварії вісім осіб – п’ять жінок і троє чоловіків – загинули на місці. Дві жінки потрапили до лікарні, одна з них померла після декількох годин реанімації – говорить прес-секретар лікарні в Лудзі, Яцек Дудек:

– Пацієнтку, котра потрапила в аварію в Братошевіце, довго реанімували, проте, на жаль, унаслідок великих травм грудної клітини та тазових кісток, черепа й кінцівок, вона померла, – каже він.

Як повідомив речник Лудзької окружної прокуратури Кшиштоф Копаня, імовірно, автобус орендувала фірма, що наймає іноземців на сезонні роботи у Польщі. Речник додав, що загиблі – це особи старші 21 року.

/

Родичі жертв аварії можуть розраховувати на допомогу Посольства України в Польщі, – повідомив на місці трагедії, керівник консульського відділу у Варшаві Сергій Міняйло. Він зазначив: відомо, що у декількох людей було українське громадянство. Однак у фірмі, де вони були працевлаштовані, працювали також особи інших національностей.

– Ми вболіваємо через смерть наших співгромадян. Тепер у повній співпраці з Лудзькою воєвідською адміністрацією ми мусимо встановити дані жертв. Пізніше ми допомагатимемо родинам загиблим приїхати до Польщі та перевезти тіла жертв в Україну, – зазначив Сергій Міняйло.

З місця трагедії у Братошевіце представник українського посольства поїхав до місцевості Цесарка, де мешкали жертви нещасного випадку (неподалік міста Стрикув). Усі загиблі працювали у сільськогосподарській фірмі, що займалася обробкою овочів та фруктів. У понеділок зранку працівники їхали на роботу.

«За інформацією, власника, в цій фірмі працює ще близько 15 українців. Група осіб, що потрапила в аварію, прибула сюди три тижні тому», – повідомила лудзька воєвода Йолянта Хелмінська.

/

За вступним висновками поліції, причиною зіткнення могла бути недостатня обережність під час перетинання залізничного переїзду. Мікроавтобус був майже цілком зім’ятий. Залізничний склад зупинився кількасот метрів за переїздом.

Користуючись базою даних, поліцейські встановили, що мікроавтобус «Ford Transit», який потрапив у аварію, був розрахований на шість осіб, але їхало ним на чотири особи більше – каже Радослав Ґвіс з лудзької поліції:

– У водія автомобіля не було документів на цей транспортний засіб. За нашими даними, мікроавтобус було зареєстровано для перевезення шістьох людей, але ним їхало десятеро працівників овочепереробної фабрики, – зазначив Радослав Ґвіс.

Кшиштоф Копаня додав, що на місці трагедії наявні сліди гальмування.

Радослав Ґвіс з Лудзької поліції розповів, що потяг міг їхати зі швидкістю 70–80 км на годину, тобто швидше, ніж повідомлялося раніше (30–40 км за годину). Однак поліція підкреслює, що така швидкість є дозволеною на цьому відрізку траси.

Радослав Ґвіс додав, що за вступними даними, машиніст не мав шансів відреагувати, адже мікроавтобус різко в’їхав на переїзд. Як зазначив один зі свідків, який їхав за автобусом, «Ford Transit», в’їхав на переїзд без гальмування.

За інформацією поліції, на цьому самому переїзді тиждень тому також сталася дорожньо-транспортна пригода. На щастя, тоді обійшлося без жертв.

А.З./I.I./IAR/PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти