Logo Polskiego Radia
Print

92-а річниця початку Варшавської битви

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 13.08.2012 10:05
Битва під Варшавою 1920 р. – одна з 18-ти битв, що вважаються зламними у світовій історії
 Wikipedia, autor nieznany, domena publiczna

13 серпня 1920 року відбувся раптовий напад двох радянських тактичних армійських дивізій – однієї з ІІІ Армії Лазаревича і однієї з 16-ї Армії Сологуба. Вони наступали на Варшаву з північного сходу.

Історик з Музею Війська польського Міхал Мацкевич наголошує, що напад більшовиків на Польщу був пов’язаний з ідеєю загальноєвропейської революції.
– Це був час, що сприяв революційним настроям, і якби більшовики дійшли до Німеччини, то важко навіть уявити, що сталося б із Європою. Варшавська битва перекреслила плани більшовиків. Ми знаємо, що червоні хотіли перенести революцію на Захід, – каже він.

Історик зазначає, що більшовики, незважаючи на перевагу в озброєнні, не могли перемогти польських солдатів. У Варшавській битві поляки втратили 14,5 тис. солдатів. Червоні втратили близько 25 тис. солдат, а майже 60 тис. попало в неволю.

Результатом Варшавської битви було укладення Ризького миру між Польщею й СССР, що, зокрема, санкціонував поділ українських і білоруських земель між Польщею і Радянською Росією. Попри протести, на перемовини не було допущено представників УНР.

І.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти