Logo Polskiego Radia
Print

Роковини наступу Радянського Союзу на Польщу

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 17.09.2012 08:37
На основі секретного протоколу, СРСР порушив пакт про ненапад і Червона армія переступила кордон
Поділ Польщі і Східної Європи на основі договору Молотова-РіббентропаПоділ Польщі і Східної Європи на основі договору Молотова-РіббентропаWikipedia/Peter Hanula

Виповнюються 73-и роки від наступу Радянського Союзу на Польщу. 17-го вересня 1939 року радянські збройні сили ввійшли на територію Польщі. Це було великою несподіванкою для польського державного керівництва та армії, тому що не були відомі секретні постанови договору Молотова-Ріббентропа. Згідно з секретним протоколом, Червона армія переступила кордон Польщі, а Радянський Союз порушив пакт про ненапад з Польщею, що мав бути дійсним до кінця 1945 року.

Історик Анджей Завістовський пояснює, що Польща, позбавлена підтримки, не мала шансів на ефективний захист перед Німеччиною та СРСР.

– Було ясно, що Польща, навіть дуже добре озброєна, не могла б порадити собі з Німеччиною, а вже зовсім не могла протистояти атаці з двох сторін. Вторгнення совєтів означало, що у нас лише три невеликі фрагменти кордону, на які немає наступу: латвійський, румунський та угорський. Без союзників ми не могли собі порадити, а союзники нас зрадили, – сказав доктор Анджей Завістовський.

Унаслідок нападу Радянського Союзу, до неволі потрапило 250 тисяч польських солдатів, у тому числі – 18 тисяч офіцерів, більшість з них, на основі декрету Сталіна, розстріляно 1940-го року, а їхні останки спочивають у масових могилах у Катині, Мєдному, Харкові та Биківні.

Відзначення роковин наступу Радянського Союзу на Польщу відбудеться у Варшаві у другій половині дня, під пам’ятником Полеглим і убитим на Сході та під каменем Матері-Сибірячки. На врочистості будуть присутніми представники керівництва польської столиці з президенткою Варшави Ганною Ґронкєвич-Вальц, члени комбатантських організацій, мешканці столиці.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти