Logo Polskiego Radia
Print

Президент Польщі за ратифікацію угоди ЄС-Україна

PR dla Zagranicy
Volodymyr Priadko 26.10.2012 14:02
«Умовою, яка дозволить повернутися до розмов на тему підписання угоди, буде оцінка перебігу виборів в Україні» - сказав Б. Коморовський
PAP/EPA (EPA JEAN-CHRISTOPHE BOTT)

Президент Польщі Броніслав Коморовський сказав Польському інформаційному агентству (PAP), що умовою повернення до розмов на тему підписання Угоди про асоціацію Євросоюз-Україна, буде оцінка перебігу недільних парламентських виборів.
«Ця угода відкриває нові можливості співпраці і разом з тим може бути чудовим інструментом, що служитиме досягненню Україною євросоюзних стандартів у політиці і в економіці», – сказав польський президент.
«Проблема полягає в тому, що під знаком запитання стоїть підписанння та ратифікація цієї угоди через внутрішню ситуацію в Україні – функціонування української системи правосуддя, особливо правил карного кодексу, які дозволили покарати Юлію Тимошенко та Юрія Луценка», – підкреслив Броніслав Коморовський.
Президент також сказав, що «Польща буде домагатися того, щоб ця справа не стала перешкодою для задіяння процесу ратифікації Угоди про асоціацію ЄС-Україна». Коморовський додав: «Ми у ратифікаційному процесі бачимо також шанс на поглиблення процесу внутрішньої реформи в Україні, зокрема у системі правосуддя, карних кодексів і особливо прокуратури».
«Умовою, яка дозволить повернутися до розмов на тему підписання угоди, безумовно буде оцінка перебігу парламентських виборів в Україні», – сказав президент Польщі Коморовський.

***

«Найближчі парламентські вибори в Україні не змінять польсько-українських відносин» - вважає радник президента Польщі з міжнародних справ, професор Роман Кузьняр.
Учасник одніє з передач Польського радіо, Кузьняр однак наголосив, що це дуже важливі вибори, які вплинуть на подальші стосунки між Україною та Євросоюзом.
Роман Кузьняр вважає, що правдоподібно вибори будуть чесними:
- Янукович усвідомлює, що коли справи поточилися б у поганому напрямку, маю на увазі чесність виборчих процедур, самого виборчого процесу, то тоді він залишається сам на сам з Росією. Така ситуація йому не пасує, він хотів би мати певну рівновагу між Росію та Євросоюзом. Тому в його інтересах, в інтересах Партії регіонів є дотримання чесності на виборах, що не означає, що у певних місцях не з’являться якісь намагання маніпуляцій, - каже він.

Радник президента Польщі з міжнародних справ, професор Роман Кузьняр передбачає, що коли вибори відбудуться без більших порушень стандартів, то Євросоюз дивитиметься на Україну більш позитивно.

В.П./IAR

В.П./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти