Logo Polskiego Radia
Print

Контроверсійний закон про насіння

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 01.12.2012 13:41
Сенат схвалив закон без поправок. Найбільші емоції стосуються заборони у випадку насіння двох видів рослин
Вхід до Сенату Республіки ПольщаВхід до Сенату Республіки Польщаwww.senat.gov.pl

Всупереч численним протестам, вища палата польського парламенту, Сенат, прийняла без поправок закон про насіння. Це новий закон, що комплексно врегульовує правила, які стосуються посівного матеріалу. Найбільше емоцій викликали постанови про заборону реєстрації та обороту двох видів насіння генетично модифікованих: кукурудзи MON 810 і картоплі «амфора». Ці вирішення поміщено не в законі, а в розпорядженні.

Сенатор Іренеуш Нєвяровський з партії урядової коаліції Громадянська платформа наголошує, що закон добре забезпечить Польщу перед генетично модифікованими організмами.

– Хоч формально оборот дозволено, то практично цих різновидів не буде, тому що Рада Міністрів розпорядженням заборонить їх вирощування. У законі передбачено моніторинг; якщо виявлять таку плантацію, передбачено її ліквідацію і фінансовий штраф, – сказав Іренеуш Нєвяровський.

Незалежний сенатор Марек Боровський вважає, що за всі емоції під час схвалювання закону відповідальні екологи.

– Закон про насіння не викликав би жодного враження, якби до акції не приєдналися противники генетично модифікованих рослин, які домагаються, аби закон забороняв усе. А це суперечить праву Європейського Союзу, – заявив Марек Боровський.

Сенатор опозиційної партії Право і справедливість Боґдан Пенк критично оцінив і голосування, і схвалені правила.

– Більшість профорсувала вирішення, яке, на наш погляд, є неприйнятним, бо наразі відкриває можливість обороту насінням, а в майбутньому може відчинити хвіртку для ГМО, – відзначив Боґдан Пенк.

Про дальшу долю закону вирішить підпис президента.

Н.Б./IAR



Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти