Logo Polskiego Radia
Print

Брюссель стримано реагує на можливість початку нової газової війни

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 29.01.2013 12:23
Між Україною та Росією уже кілька днів триває черговий конфлікт
Flickr/look_eh

Конфлікт висить у повітрі, тому що Москва хоче від Києва 7 мільярдів доларів за газ, який Україна не використала, проте який було передбачено контрактом. Україна не збирається платити. Принцип «бери або плати» міститься майже в усіх контрактах Газпрому.

Європейська Комісія оголосила, що вона знаходиться в постійному контакті з органами влади в Росії і Україні, і поки не бачить причин для занепокоєння. «Немає кризи, жодна зі сторін не говорить про неї», – каже прес-секретар Єврокомісії Марлен Гольцнер і сподівається, що обидві сторони прийдуть до згоди. «Ми очікуємо, що не буде перебоїв у постачанні газу до Європи», – додає прес-секретар.

Європейський Союз постраждав від попередньої «газової війни» 2009 року, коли Росія перекрила крани і постачання блакитного палива через Україну в Європу зупинилися. Деякі країни ЄС протягом понад тижня були відрізані від поставок газу з Росії. Нині в Брюсселі запевняють, що з того часу багато чого змінилося і набули чинності нові правила. Кожна країна повинна була запастися газом у разі повного призупинення постачання. Якщо запасів бракуватиме, то країнам ЄС зобов’язані допомогти сусіди.

І.І./IAR

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти