Logo Polskiego Radia
Print

Шенгенська зона не для Румунії і Болгарії

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 05.03.2013 14:34
Політичні міркування деяких країн ЄС призвели до того, що Софія і Бухарест будуть примушені почекати на вступ до Шенгенської зони
foto: Flickr TPCOM/Creative Commons

Румунія і Болгарія ще будуть примушені почекати на вступ до Шенгенської зони, де не обов’язує контроль на зовнішніх кордонах. Дипломати в Брюсселі підтвердили Польському радіо, що під час зустрічі євросоюзних міністрів внутрішніх справ, яка відбудеться у четвер, обидві країни почують, що поки немає на це згоди.


Румунія і Болгарія, які від кількох років стараються про вступ до Шенгенської зони, здійснили вже всі технічні критерії, що стосуються належного захисту кордонів. Однак політичні міркування призвели до того, що Софія і Бухарест будуть примушені почекати на вступ до Шенгенської зони.

Спротив підтримали Німеччина і Франція, які з неохотою думають про ліквідацію прикордонного контролю в ЄС. І до парламентських виборів у Німеччині ситуація напевно не зміниться.

Проти залучення Румунії і Болгарії до Шенгенської зони є також Голландія і Фінляндія, які вказують на недостатню боротьбу цих країн з корупцією та організованою злочинністю, що підтверджують чергові рапорти Європейської Комісії. Минулорічна політична криза в Румунії теж стала аргументом проти розширення Шенгенської зони. Суперечливі рішення уряду – спроба усунути президента від влади, обмеження компетенцій Конституційного трибуналу і брак ґарантій щодо незалежності суддів призвели до того, що Румунія і Болгарія можуть забути про вступ до Шенгенської зони.

Л.І./IAR

Print
Related stories
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти