Logo Polskiego Radia
Print

Меморандум є, але до побудови газопроводу далеко

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 05.04.2013 13:52
Прем’єр-міністр Дональд Туск заявив у п’ятницю, що стратегічно, Польща не потребує збільшувати об'ємів російського газу
Wikipedia/Glen Dillon

Голова російського концерну Ґазпром Алєксєй Міллєр та польської фірми EuRoPo lGAZ Мірослав Добрут 5-го квітня підписали меморандум щодо будівництва другої нитки ямальського газопроводу. Як довідалося Польське радіо, підприємство EuRoPol GAZ протягом півроку має перевірити, чи будова сполучення Ямал-Європа ІІ через Білорусь рентабельна і технічно можлива.

Маршрут газопроводу інший, ніж раніше плановано. Не поведе в Німеччину, тільки має постачати газ до Польщі, у Словаччину та в Угорщину. Голова Інституту енергетичних студій Анджей Сікора вважає, що меморандум – це перший із багатьох кроків на шляху до будови сполучення.

– На мій погляд, на цьому етапі можна було б щонайбільше говорити на тему якогось документа, коnрий вміщає оцінку можливостей будови такого типу сполучення, особливо в контексті заяв російської сторони, яка говорить про інший, ніж раніше, маршрут. Це природний документ, який з’являється перед можливістю приймати будь-які рішення, – сказав Сікора.

Тим часом, прем’єр-міністр Дональд Туск заявив у п’ятницю, що стратегічно Польща не потребує збільшувати об’ємів російського газу. Прем’єр підкреслив, що газ для Польщі не є інструментом політики, і позиція Польщі стосовно ідеї побудови газопроводу в обхід України – відома. Польщі не цікавлять теж додаткові поставки газу з потенційного нового газопроводу.

– На даний момент Польща не є зацікавлена постійним постачанням. У ситуації, коли виникає така потреба, Польське нафтове гірництво і газівництво (PGNiG) домовляється з російськими партнерами, проте в стратегічному плані, ми не хочемо збільшувати кількості російського газу, – заявив Дональд Туск.

Інформації про розгляд планів щодо будови газопроводу Ямал-Європа І широко коментують на польській політичній сцені.

Л.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти