Logo Polskiego Radia
Print

Рішення про арешт Тимошенко є незаконним та політично вмотивованим

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 30.04.2013 11:57
«Це винятковий випадок, коли Трибунал у Страсбурзі говорить про політичні мотиви рішення», - говорить Іренеуш Камінський, експерт Ради Європи, представник родин жертв Катинського злочину у судових справах в ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі визнав незаконним рішення української Феміди про арешт екс-прем’єрки Юлії Тимошенко. Судді одностайно ствердили, що у цьому випадку були порушені 5-а та 18-а статті Європейської конвенції прав людини.

«Це виняткове судове рішення», - так позицію ЄСПЛ прокоментував відомий польський юрист, професор Іренеуш Камінський, експерт Ради Європи, представник родин жертв Катинського злочину у судових справах в Страсбурзі.

- У справах, подібних до позову Юлії Тимошенко, судді ЄСПЛ часто констатують порушення 5-ї статті Конвенції, натомість 18-ї статті – дуже рідко. Це означає, що держава використала свої компетенції та засоби тиску з політичною метою. Якщо у цій справі, яка безумовно має значний політичний розголос, Трибунал не боїться вжити формулювання «політично вмотивоване рішення», то це заповідає вагомі наслідки для української влади, - вважає експерт.

Іренеуш Камінський додає, що сьогоднішнє рішення, правдоподібно, матиме вплив і на вердикт у другій справі Юлії Тимошенко, яку зараз розглядає Трибунал. Це позов щодо протиправності рішення українського суду про ув’язнення екс-прем’єрки у карній колонії на 7 років. «Думаю, тепер є великий шанс, що судді також визнають рішення про ув’язнення Тимошенко на 7 років політично вмотивованим», - каже він.

О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти