Logo Polskiego Radia
Print

Малозабезпечені групи суспільства почуваються гіршими

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 19.05.2013 12:46
Соціологи вважають, що розходження між убогими й тими, кому недостатки чужі, збільшується

Малозабезпечені суспільні групи почуваються гіршими, а загал суспільства щораз частіше покладає на них відповідальність за ситуацію, в якій вони знаходяться. Натомість, соціологи помічають дедалі більше розходження між убогими й тими, кому недостатки чужі.

Професор Ельжбєта Тарковська з Академії спеціальної педагогіки відзначила, що убогих починають частіше обвинувачувати у їхній бідності.

– Збільшується відсоток людей, які вважають, що люди вбогі через те, що вони ліниві, що вони є алкоголіками, з приводу їхньої безпорадності. Помітна така тенденція у ставленні до бідності, – каже Ельжбєта Тарковська. На думку дослідниці, ми не вміємо розмовляти з малозабезпеченими людьми і про них. Професор Ришард Шерфенберґ з Варшавського університету звертає увагу, що ключовою є повага.

– Ми повинні шанувати в іншій людині особу. Тоді можна уникнути явища патерналізму, тобто визначання згори, що кому потрібне, як йому допомогти, які в кого прагнення, – каже Ришард Шерфенберґ.

Експерти вважають, що в Польщі прибуває вбогих людей, які утримуються тільки із соцальної допомоги. Згідно з оцінками, на рівні екзистенціального мінімуму живуть 2 мільйони осіб. Конференція, присвячена питанням бідності, відбулася останнього четверга в Інституті публічних справ у Варшаві.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти