Logo Polskiego Radia
Print

Кваснєвський: не роз’ятрюймо рани

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 19.06.2013 16:04
Екс-президент закликає не радикалізувати позицію в справі Волинської трагедії, а шукати поєднання поляків і українців
Алєксандер КваснєвськийАлєксандер Кваснєвськийwikipedia

Треба шукати доріг польсько-українського примирення – вважає екс-президент Польщі Алєксандер Кваснєвський. В інтерв’ю Польському радіо він заявив, коментуючи парламентські ініціативи стосовно Волинської трагедії, що не можна ігнорувати правди про злочини, але варто також шукати шляхів поліпшення відносин.

– Ці шляхи мають теж бути практичними: видання книжок, дискусії істориків, відповідні тексти в підручниках, піклування про місця поховання загиблих, активність Церков, мудрість політиків, що не радикалізують позиції, а намагаються допомогти в процесі примирення, – наголосив він.

На думку колишнього польського президента, обговорення Волинської трагедії повинно здійснюватися з обережністю, уникаючи роз’ятрювання ран.

Цього року виповнюється 70-річчя Волинської трагедії. Нагадаємо, що Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини, Тернопільщини і Станіславщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло близько 100 тисяч поляків, до 15 тисяч українців, а також представники інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду».

І.І./IAR

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти