Logo Polskiego Radia
Print

Коморовський: Правда про волинський злочин може бути шляхом до примирення

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 11.07.2013 11:39
У столиці Польщі вшановують пам’ять загиблих під час Волинської трагедії
Виступ президента Польщі Броніслава КоморовськогоВиступ президента Польщі Броніслава КоморовськогоPAP/Rafał Guz

Ретельна правда про волинський злочин може бути шляхом до польсько-українського примирення – заявив президент Польщі Броніслав Коморовський при нагоді відзначення 70-тих роковин Волинської трагедії. 11-го липня 1943 року, внаслідок наступу українців майже на 100 польських селищ, від їхніх рук загинуло кілька тисяч поляків. Відкриваючи Пам’ятник жертвам волинського злочину, глава Польщі наголосив, що правда про цей злочин повинна бути початком шляху до примирення обох народів.

– Правда, навіть тоді, коли вона болюча, ніколи не шкодить. Правда, яку вповні зрозуміли й відповідно пережили, може бути великим шансом, щоб ретельні знання про тодішню драму стали фундаментом польсько-українського примирення. Ми не хочемо пам’ятати проти будь-кого. Хочемо пам’ятати, щоб жити мудріше й краще створювати польсько-українське сусідство і співробітництво, – сказав Броніслав Коморовський.

Глава Польщі нагадав недавню декларацію польських та українських єпископів, які однозначно назвали події з-перед 70-ти років злочином.

Н.Б./IAR

Волинська трагедія – це масові вбивства поляків, здійснені протягом 1943–1944 років, зокрема, Українською повстанською армією на території колишнього Волинського воєводства, а також Львівщини, Тернопільщини і Станіславщини міжвоєнної Польщі. Ці події переважна частина польських істориків називає геноцидом польського народу, а українських – обопільним конфліктом або війною. За підрахунками польських дослідників, під час цієї трагедії загинуло близько 100 тисяч поляків, до 15 тисяч українців, а також представники інших національностей. У 2009 році польський Сейм визнав вбивства на Волині трагедією, що мала «характер етнічної чистки» та «ознаки геноциду». У резолюції, прийнятій 20 червня 2013 року, польський Сенат вжив окреслення «етнічна чистка, що мала ознаки геноциду».



tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти