Logo Polskiego Radia
Print

Не буде інтервенції на ринку ріпаку в Польщі

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 08.08.2013 13:48
Міністр Станіслав Калємба: низькі ціни рапсу – це результат ситуації на світових ринках
Wikipedia/Iifar

Польський уряд не проведе інтервенції на ринку ріпаку – заявив міністр сільського господарства. Тимчасом, рільники оголосили, що у зв’язку з рекордно низькими цінами заготівлі збіжжя, вони влаштують акцію протесту. Таке рішення прийняли, зокрема, виробники ріпаку у місті Грудзьондз (Grudziądz) у центральній Польщі.
Міністр сільського господарства Польщі Станіслав Калємба пояснює, що низькі ціни рапсу – це результат ситуації на світових ринках. Міністр додав, що уряд не скуповуватиме ріпаку за інтервенційними цінами. «Щороку ми продаємо утричі більше харчів, ніж у 2004. Це корисне, але з іншого боку слід пристосуватися до механізмів ЄС. Немає інтервенції на ринку ріпаку. Нема, не було і не буде», – заявив твердо Станіслав Калємба.
Щоб перевірити чутки щодо цінової змови фірм-покупців, міністр звернувся до Управління охорони конкуренції і споживачів з проханням розслідувати діяльність компаній-покупців збіжжя і рапсу.
Керівник сільськогосподарського відомства дементував також плітки про те, що Польща імпортує ріпак з околиць Чорнобиля. Справу перевірили Прикордонні служби. «Ці інформації виявилися неправдивими», – зазначив Станіслав Калємба.

Фермери черговий раз блокуватимуть вулиці міста Ґрудзьондз. Вони вимагають від уряду поліпшення окупності сільськогосподарської продукції. Протестують проти низьких цін заготівлі зернових, ріпаку та худоби, вимагають також припинення імпорту дешевого рапсу з України.

Л.З./IAR

tags: ріпак
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти