Logo Polskiego Radia
Print

Нобелівська премія з фізики - за бозон Хіґґса

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 08.10.2013 15:52
Британець Пітер Хіґґс (Peter Higgs) та бельгієць Франсуа Енґлер (Francois Englert) – це лауреати цьогорічної Нобелівської премії з фізики.
Британець Пітер Хіґґс (Peter Higgs) та бельгієць Франсуа Енглер (Francois Englert) –  лауреати цьогорічної Нобелівської премії з фізикиБританець Пітер Хіґґс (Peter Higgs) та бельгієць Франсуа Енглер (Francois Englert) – лауреати цьогорічної Нобелівської премії з фізикиEPA/ERIK MARTENSSON SWEDEN OUT

Британець Пітер Хіґґс (Peter Higgs) та бельгієць Франсуа Енґлер (Francois Englert) – це лауреати цьогорічної Нобелівської премії з фізики. Вчених нагороджено за «бозон Хіґґса» - вони передбачили існування частинки, яка забезпечує масу інших елементарних частинок. Існування бозона Хіґґса було підтверджено в 2012 р. в ході роботи Великого адронного коллайдера.

Саме таким вибором Шведської королівської академії наук не здивований польський фізик професор Кшиштоф Майснер. Як каже, лауреатів він привітав ще у липні, після вдалого експерименту. Польський науковець каже, що відкриття бозона Хіґґса –- Наше розуміння функціонування матерії пов’язане із тим, що ми все розкладаємо на частини, прості елементи. На запитання чому стіл – твердий, а вода – м’яка, в одне ми можемо занурити палець, в інше – ні... коли це почнемо глибоко аналізувати, то дійдемо до дії атомів, до факту, що електрон має свою масу, а на самісінькому кінці і є бозон Хіґґса. - каже Кшиштоф Майснер.

Додамо, що існування бозона Хіґґса вчені перебачили ще 1964 року.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти