Logo Polskiego Radia
Print

Геловін - невинна забава чи поширення культу смерті?

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 31.10.2013 13:43
Церква в Польщі скептична до цього свята. Традиціоналісти теж проти

Католицька церква в Польщі надалі скептично ставиться до Геловін, що його організують напередодні дня Усіх святих. Ця американська традиція викликає також спротив у середовищі традиціоналістів, оскільки в їхній оцінці, Геловін не повинен замінити рідних звичаїв зв’язаних з поминальним днем.

Міністр культури і національної спадщини Боґдан Здроєвський теж не приховує свого скептицизму.

- Якщо ми маємо справу з комерційним заходом, то треба до цього ставитися, як до комерції, а не справжнього свята. Натомість ми повинні дбати про власні свята, намагатися їх плекати і розвивати, так, щоб вони були адекватними до оточення, яке змінюється. До прищеплювання чужих свят я ставлюся скептично і обережно - підкреслив міністр Здроєвський.

Однак на захист Геловін стає етнографка Клара Сєдліцька-Барилка з Державного етнографічного музею у Варшаві.

- Те ж саме можна сказати про добір квітів на могилу прабабусі, чи вибір кольору лампадки, що більше пасує до темпераменту покійної тітки. Дискусії про те не применшують ваги наших спогадів про покійних, – це саме і є наша спроба освоєння, тобто такий своєрідний Геловін, який виникає з іншої культури. Ми ж не можемо закинути американській культурі, що не поважає своїх померлих? - зауважила працівниця етнографічного музею.


Геловін у Польщі здобув популярність у 90-тих роках. Свято відзначають в основному у США, Канаді, Ірландії та Великобританії.

Л.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти