Logo Polskiego Radia
Print

Кваснєвський: Найближчими роками немає шансів на зближення

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 21.11.2013 17:49
Ми - здивовані, - рішення українського кабміну коментує спеціальний посланець ЄП в Україні Алєксанденр Кваснєвський. У четвер Кабінет Міністрів України прийняв рішення про призупинення підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
flickr

Перспектива інтеграції України з Європейським Союзом віддаляється. На саміті Східного Партнерства у Вільнюсі не підпишуть Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

У четвер Кабінет Міністрів України прийняв рішення про призупинення підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це остільки дивно, що цього ж дня, під час свого візиту в Австрії, український президент Віктор Янукович запевняв про те, що «Україна рухалася і надалі буде рухатися шляхом європейської інтеграції» - звертає увагу член місії Європарламенту в Україні Алєксандер Кваснєвський.

- Ми – здивовані. Але це рішення ми почули з вуст прем’єр-міністра України після засідання уряду. Підтвердження цих слів знайдемо на інтернетних сторінках. Я не вірю в те, що президент України про це не знав. В Україні позиція президента – дуже міцна, тож я вважаю, що без узгоджень з президентом Януковичем уряд не прийняв би такого рішення.

Алєксандер Кваснєвський висловлює побоювання, що теперішня ситуація може означати: найближчими роками Україна не має шансів на зближення з Європою.

- Офіційно – це прохання зробити перерву у переговорах щодо підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, праці над якою тривали понад рік. Коли це підписання стане можливим – важко сьогодні прогнозувати. 2014 рік є роком виборів у Європі (це вибори до Європейського Парламенту, буде теж нова Єврокомісія), 2015 рік – це рік президентських виборів в Україні. Як відомо, такі політичні періоди і зміни у владних верхівках не сприяють поверненню за стіл переговорів.

Як виявилося, російський тиск на Україну приніс ефект – сказав Польському радіо колишній президент Польщі.

- Безсумнівно, цей надзвичайний тиск з боку Російської Федерації приніс ефект – українська влада вирішила, з огляду на економічну ситуацію (як нам сьогодні пояснював прем’єр-міністр Микола Азаров - з огляду на дуже погану ситуацію державних фінансів) прийняти рішення яке в короткий проміжок часу має допомогти побороти ці економічні проблеми. Але, на превеликий жаль, за це платиться дуже висока ціна – ціна непідписання асоціаційної угоди.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти