Logo Polskiego Radia
Print

Європейський Союз очікує від України пояснень

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 21.11.2013 19:06
Угоди про асоціацію у Вільнюсі не буде. Комісар ЄС Штефан Фюле скасовує планований візит до Києва
Wikipedia/ Xavier HapeWikipedia/ Xavier HapeВікіпедія/Xavier Hape

Євросоюз очікує пояснень від України, а відповідальний за справи розширення комісар відкликає свій приїзд до Києва. Приводом є повідомлення, що уряд України призупинив процес підготування до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Раніше український парламент відхилив проект закону, який мав уможливити виїзд засуджених на лікування за кордон – передусім, йшлося про справу екс-прем’єрки Юлії Тимошенко. Це було ключовою умовою Брюсселя.

Литва, яка в цьому півріччі керує роботою Співтовариства, вважає, що повідомлення про постанову України необхідно офіційно підтвердити. Саме так висловився литовський міністр закордонних справ Лінас Лінкявічюс: «Нам потрібно більше інформації про актуальну ситуацію. Не робімо висновків уже тепер». Голова зовнішньополітичного відомства Литви очікує заяви на цю тему президента України Віктора Януковича: «Президент не повинен мовчати. Він повинен сказати, що відбувається», – сказав Лінас Лінкявічюс. На запитання, чи існує ще шанс підписати Угоду про асоціацію з Україною, міністр закордонних справ Литви відповів коротко: «Не знаю (...). Якщо уряд припинив підготування (...), це означає, що Угода не буде підписана, а якщо не тепер – то не відомо, коли це відбудеться», – сказав Лінас Лінкявічюс.

Після того, як Кабінет Міністрів України припинив заходи з метою підписання Угоди про асоціацію з ЄС, комісар у справах розширення Штефан Фюле вирішив скасувати планований візит в Україну. Комісар мав розмовляти з представниками влади, опозиції та громадянського суспільства про укладення асоціаційної угоди. Брюссель планував підписати Угоду наступного тижня, на саміті Східного партнерства у Вільнюсі.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти