Logo Polskiego Radia
Print

Про ситуацію в Україні розмовлятимуть у Брюсселі

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 16.12.2013 08:47
Однією з головних тем нинішнього засідання міністрів закордонних справ Європейського Союзу є ситуація в Україні
flickr

Нинішні переговори в Брюсселі стосуватимуться також підготування до саміту ЄС–Росія, який відбудеться в січні. Крім цього, голови зовнішньополітичних відомств розмовлятимуть про недавно встановлене обмеження ядерної програми Ірану та про ситуацію у Сирії, Лівані і Південно-Африканській Республіці.

Щодо України – Європейська комісія критикує Київ за суперечливі сигнали і брак чіткої декларації, чи влада надалі зацікавлена асоціацією з ЄС. З цього приводу, як повідомив комісар у справах розширення Штефан Фюле, припинено переговори з Києвом про можливість допомоги Брюсселя у введенні в дію асоціаційної угоди. Це рішення, мабуть, сьогодні прокоментують голови дипломатичних відомств 28-ми країн. Їхні думки можуть бути різними. Продовжити ці переговори вже закликала група євродепутатів, яку очолює голова комісії закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок. Останнім часом політики висловлюють чимало заяв на підтримку українців, які беруть участь в антиурядових протестах і домагаються підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Представники української влади мали підписати документ в кінці листопада на саміті Східного партнерства у Вільнюсі, але в останній момент відмовилися, пояснюючи, що це призведе до погіршення економічних контактів з Росією. Протестувальники в Києві побоюються, що під час візиту до Москви 17 грудня президент Віктор Янукович погодиться на приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Це закрило б Україні шлях до Європейського Союзу.

У неділю ввечері віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов заявив, що в жодному з документів, які мають бути підписані на засіданні російсько-української міждержавної комісії у вівторок у Москві, не передбачається включення України до Митного союзу.

З пересторогою перед включенням України до Митного союзу звернулися до президента України Віктора Януковича учасники маніфестації на Майдані Незалежності в Києві. «Якщо угода (з Митним союзом – ред.) буде підписана, Янукович може залишатися у Москві і вже сюди не повертатися», – сказав один з лідерів протестів Арсеній Яценюк.

Н.Б./IAR, PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти