Logo Polskiego Radia
Print

Радослав Сікорський: «Польща шанує суверенні рішення України»

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 19.12.2013 14:23
Цими словами голова МЗС Польщі прокоментував підписання у вівторок українсько-російських угод
Радослав СікорськийРадослав СікорськийPolskie Radio

Міністр закордонних справ Польщі назвав «відважним» рішення Росії надати підтримку українській економіці. «Ми радіємо, що інші також матимуть дешевший газ» – заявив голова польського МЗС Радослав Сікорський, і нагадав, що Польщі також вдалося довести до зниження ціни газу. Російська сторона пообіцяла Києву 40-відсоткову знижку на газ і 15 мільярдів доларів кредиту.

На спільній прес-конференції голів зовнішньополітичних відомств Польщі і Росії у Варшаві, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що не можна приховувати різниць у ставленні обох держав до України.

– Я вважаю, що мірилом стабільності і дозрілості польсько-російських відносин є те, що вони надалі – і в економічній, і в політичній сфері – прагматичні, попри різну філософію підходу до України, якої не варто заперечувати. Ця різниця у філософії полягає в тому, що Польща, як частина Європейського Союзу і – ширше – Заходу, – була готова підтримувати реформи української економіки, – заявив Радослав Сікорський.

Міністр закордонних справ Радослав Сікорський зазначив, що Польща шанує суверенні рішення України, позаяк їх приймає демократично обраний президент.

Голова МЗС Росії Сєрґєй Лавров заявив, що сама Україна несе відповідальність за те, з ким і які договори підписує. За його словами, підписана у вівторок угода України з Росією взаємно корисна. Сєрґєй Лавров назвав дешевший газ і кредит для України актом милосердя. Після розмови зі своїм польським відповідником негативно оцінив західні країни, політики яких з’явилися на київському Євромайдані.

У відповідь керівник польського дипломатичного відомства нагадав про економічні натиски Кремля на Україну. Як пояснив Радослав Сікорський, Європейський Союз пропонував Україні Угоду про асоціацію, тобто системні вирішення для української економіки, натомість Росія дала Києву, просто, гроші.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти