Logo Polskiego Radia
Print

Копчена ковбаса – яблуко розбрату польської політики

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 14.01.2014 10:41
Нові норми європейського права можуть зашкодити польським виробникам цієї продукції. Політики ж конкурують, хто краще захистить копчену ковбасу від єврократів з Брюсселя
Wikipedia/Danutz

З 1 вересня цього року набувають сили нові норми євросоюзного права, котрі регламентуватимуть вміст смолистих речовин у копчених продуктах харчування. Виробники муситимуть зменшити відсоток бензопірену, котрий надає копченій ковбасі та сирам неповторний смак, з п’яти до двох мікрограмів на кілограм продукції.

Ініціатива Брюсселя фактично підриває традиційний польський промисел копчення сирів та ковбас на відкритому вогні. Майстри виготовлення копченостей вже скаржаться, що замість класичного процесу виготовлення своєї продукції вони муситимуть використовувати штучні спреї, аби страви й надалі мали характерний запах копченого.

Акцію «врятувати копченості» вже розгорнула найбільша опозиційна польська партія Право і справедливість - депутат Томаш Поремба невдовзі поїде до Брюсселя, аби там захищати інтереси місцевих виробників, і закликає прем’єра Польщі Дональда Туска долучитися до нього. Брифінг за участю виробників ковбас провів у Варшаві голова партії Польща разом Ярослав Ґовін. Від таких кроків відмовляє міністр сільського господарства Станіслав Калемба – на його думку, більшість польських копченостей відповідатимуть новим стандартам, енергію у переговорах з ЄС краще зберегти для інших випадків. Тим більше, що Брюссель запроваджуючи нові норми, керується бажанням зберегти здоров’я споживачів.

Чи «ковбасні переговори» між Варшавою та Брюсселем матимуть продовження – невідомо. Але, мабуть, фраза «ковбаса не смакує, як у дитинстві» скоро для поляків стане не тільки сентиментальної реплікою, а й реальністю.

О.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти