Logo Polskiego Radia
Print

72 роки тому була створена Армія Крайова

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 14.02.2014 11:28
Влітку 1943 АК нараховувала понад 380 тисяч бійців. Це була найбільша підпільна військова організація в окупованій Європі
mw1.google.com

За наказом головного командувача Польських збройних сил генерала Владислава Сікорського 14 лютого 1942 року Союз збройної боротьби був перетворений на Армію Крайову, коспіративну військову організацію, що діяла на терені окупованої Польщі. Її першим командиром став Стефан "Грот" Ровецький.

У складі АК діяли понад 200 військових організацій та спеціальна група, яка готувала повстання на терені Польщі. Чисельність АК сягала 380 тисяч бійців влітку 1943 року. Її солдати брали участь у військових діях та організовували акції саботажу проти Вермахту.

Кульмінацією активності АК було Варшавське повстання у 1944 році. Офіційно армія припинила своє існування 19 січня 1945 року.

Суперечливі оцінки серед українських істориків отримала діяльність АК на Волині у 1943-1944 роках.

Дослідники оцінюють, що під час військових дій загинули понад 100 тисяч солдатів АК. Ще 50 тисяч були вивезені до радянських таборів на Сході. Ті, хто залишився у країні, переслідувалися владою комуністичної ПНР, отримували судові вироки, лідери організації були страчені. Деякі бійці АК змогли емігрувати на Захід та оселилися у США та Великій Британії.

Іменем Армії Крайової у Польщі названі вулиці та площі у багатьох населених пунктах.

IAR/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти