Logo Polskiego Radia
Print

Польська політична еліта діє щодо ситуації в Криму

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 02.03.2014 17:05
Забулися навіть старі внутрішні конфлікти
Президентський палац у ВаршавіПрезидентський палац у ВаршавіWikimedia Commons/Marcin Białek/CC BY-SA 3.0

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск застеріг від наслідків української кризи. «Це криза, яка може вплинути на історії Польщі та України, конфлікт, який може передувати війні», – заявив польський прем’єр після зустрічі з лідерами політичної сцени країни. Зустріч було скликано в неділю у зв’язку з ситуацією в Криму, до Канцелярії прем’єра прибули, зокрема, Єжи Бузек, Алєксандер Кваснєвський, Лєшек Міллєр та Ярослав Качинський. Останній уже кілька років уникав зустрічі з Дональдом Туском.

Прем’єр Польщі підкреслив, що в Польщі нині є політичний консенсус, що країна повинна підготуватися до будь-яких наслідків української кризи:

– Ми одноголосно погодилися, що український конфлікт матиме великий вплив на Польщу, зокрема на економіку, ми повинні подумати над модернізацією польської армії, подумати над енергетичною незалежністю Польщі, – наголосив Дональд Туск.

Прем’єр-міністр додав, що на зустрічі було повне схвалення польських зусиль з мобілізації міжнародного співтовариства. «Ми повинні діяти, щоб не дозволити світові ні на мить відвернутися від України», – підкреслив Дональд Туск.

Це була важлива розмова, яка показала єдність польських політичних сил щодо питань України – вважає учасник зустрічі, колишній президент Польщі Алєксандер Кваснєвський. Однак він застеріг, що Польща повинна переконати тепер до цієї позиції європейських політиків:

– Це завдання нашого прем’єра і міністра закордонних справ. Важливе те, що в цьому є підтримка всіх політичних сил Польщі, – наголосив Кваснєвський.

У свою чергу, президент Польщі Броніслав Коморовський провів телефонні переговори з президентами Естонії, Литви та Латвії щодо ситуації в Україні. Президенти Броніслав Коморовський, Тоомас Гендрік Ільвес, Даля Ґрібаускайте і Андріс Берзіньш разом засудили агресивну поведінку Росії.

У понеділок ситуацію в Україні обговорюватиме Рада національної безпеки Польщі.

І.І./IAR/ TVP

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти