Logo Polskiego Radia
Print

Кабінетна рада Польщі зібралася у справі України

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 08.04.2014 11:00
Президент та прем'єр Польщі висловилися у справі України на спеціальному засіданні
Засідання Кабінетної ради 2010 рокуЗасідання Кабінетної ради 2010 рокуWikipedia/Jacek Turczyk

«Стратегічні цілі і координація дій у справі України», – це головні теми Кабінетної ради Польщі, яку скликав президент Броніслав Коморовський. У засіданні під головуванням глави держави бере участь увесь склад уряду.

Відкриваючи засідання в Президентському палаці, Броніслав Коморовський висловив надію, що Польщу з Україною пов'язуватиме дедалі більше спільного. Польські міністри звітують про хід роботи над підтримкою свого східного сусіда.

Польського президента цікавлять питання проведення адміністративної реформи в Україні та її наслідки, особливо в контексті закликів до федералізації України. Коморовський також попросив озвучити інформацію про перспективи підтримки малого і середнього бізнесу в Україні та вигоди, які від цього може отримати Польща. У подальшій перспективі польський уряд повинен також розробити механізми підтримки реформ українських збройних сил. Президент Броніслав Коморовський застеріг, що «про це можна буде говорити тільки тоді, коли ситуація в Україні стабілізується. І Польща має у цьому питанні дуже великий досвід». Також міністри повинні обговорити питання збільшення навчальної і наукової допомоги для молодих українців. Крім того, президент наполягає на обговоренні міграційної політики з Україною.

Окремим питанням, яке виноситься на обговорення під час засідання Ради, є наслідки змін в Україні для польської економіки. Йдеться, зокрема, й про призупинення торгівлі свининою з Росією.

«Ми в раціональний спосіб допомагатимемо Україні», – у свою чергу заявив прем'єр-міністр Дональд Туск перед початком засідання Кабінетної ради.

Він наголосив, що Польща повинна дотримуватися зваженої позиції щодо України. Як пояснює Туск, «Варшава не повинна втручатися у справи України більше, аніж самі українці, оскільки ніщо не замінить їхнього власного бажання реформувати країну».

Прем'єр додав, що польська підтримка для України мусить збігатися з програмою західних країн. Разом з тим, глава уряду наголосив, що підтримуючи Київ, Польща не забуває і про вітчизняних підприємців. Необхідно утримувати рівновагу між витраченими грошима та інтересами польських фірм. Прем'єр підкреслив, що польські фінансові ресурси можуть однаково вигідно сприяти розвитку бізнесу польських виробників та роботі фінансових установ, як і зростанню української економіки.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти