Logo Polskiego Radia
Print

Туск: Конституція України є виключно прерогативою України

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 09.04.2014 13:00
Ситуація в Україні та європейський енергетичний союз - головні теми зустрічі польського та латвійського прем'єрів
PAP

«Майбутня Конституція України має бути ухвалена виключно українцями, а її зміст не повинен бути предметом для дебатів третіх держав», – сказав прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск після зустрічі з прем'єром Латвії Лаймдотою Страуюмою.

На спільній прес-конференції обох прем'єрів у Варшаві Туск підкреслив, що питання нової Конституції України стає головною темою розмов про майбутнє країни.

«Ми дуже зацікавлені у тому, щоб у різних форматах та на різному дипломатичному рівні – російському, українському, європейському, американському – відбувалися зустрічі з метою вирішення проблеми напруженої українсько-російської ситуації», – відзначив Туск. Він водночас додав, що з усією упевненістю предметом таких міжнародних дебатів не може бути українська Конституція, яка є особливою прерогативою суверенної держави. «Сподіваємося, що Україна дуже швидко вирішить цю проблему та пришвидшить роботу над Конституцією», – сказав прем'єр. На його думку, це безперечно знизить напругу в регіоні.

Прем'єр Дональд Туск наголосив також, що Росія повинна вживати усіх заходів, щоб деескалувати українську кризу. На думку глави польського уряду, найближчі тижні стануть випробуванням для Росії щодо її зацікавлення у міжнародному співробітництві у цій справі.

«Немає сумніву у тому, що держава, яка довела до цього конфлікту – Росія, – відповідальна й за деескалацію, що означатиме не тільки зниження напруги, але проведення реальних дій, які віддалять загрозу конфлікту і дозволять Україні провести вибори, прийняти нову Конституцію і реформувати країну», – заявив Туск на прес-конференції з прем'єром Латвії. «Польща і Латвія докладають багато зусиль, аби криза в Україні не набула драматичного розвитку – збройного конфлікту», – підкреслив польський прем'єр.

Головною темою розмов польського прем'єр-міністра з колегою з Латвії у Варшаві була ситуація в Україні, а також обговорення концепції створення в Європі енергетичного союзу.

Т.А./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти