Logo Polskiego Radia
Print

В ЄС немає одностайності щодо підтримки України

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 10.04.2014 10:00
Євросоюз розділився у питаннях санкцій, спостережницьких місій та підписання економічної частини Угоди про асоціацію з Україною

Швидше підписання Угоди про асоціацію з Україною, підтримка в проведенні реформ, спостережницька місія та спроба проведення переговорів із США і Росією. Такі плани країн Європейського Cоюзу у вирішенні кризової ситуації в Україні і підтримці Києва. Проте поки – без згоди на впровадження серйозніших санкцій проти Москви.

Члени Європейської комісії заявляють про можливість розширення списку росіян, кому буде заборонений в'їзд в ЄС та будуть заблоковані їхні фінансові активи. Малоймовірними є натомість економічні санкції, незважаючи на ескалацію конфлікту і неспокійну ситуацію на сході і півдні України. Європейська комісія ще не підготувала оцінку власних втрат у випадку їхнього введення, а самі країни-члени Євросоюзу у цій справі розділились.

Немає також згоди і в питанні надсилання спостережницької місії Євросоюзу в Україну, про яку заявляють, в основному, Польща, Швеція і Великобританія, і яка повинна була б допомогти в реформуванні правоохоронних органів та судової системи. Проти виступає Німеччина, оскільки існують побоювання, що це конкуруватиме з місією ОБСЄ. Це питання мають обговорити на понеділковій зустрічі міністрів закордонних справ 28 країн ЄС в Люксембурзі. Так само, як і пропозицію швидшого підписання економічної частини Угоди про асоціацію Україна–ЄС.

Все більше країн хоче, щоб це відбулося в червні, коли підписи під аналогічними Угодами покладуть Молдова і Грузія. Наступного тижня, ймовірно, біля одного столу переговорів повинні сісти представники Європейського Союзу, США, Росії і України.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти