Logo Polskiego Radia
Print

Фюле: ЄС повинен захищати держави, що прагнуть до Європи

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 16.04.2014 11:00
...ситуація в Україні та питання енергетичної безпеки обговорюються в Європарламенті.
Євросоюзний комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан ФюлеЄвросоюзний комісар з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюлеfoto: Council of the EU

Єврокомісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що «Європейський Союз повинен захищати ті держави, які прагнуть до вільної Європи, основою якої є права людини». Комісар підкреслив, що «дії Росії по відношенню до України є неприпустимі. Те, що відбувається в східних регіонах країни, є – на його думку – повторенням подій в Криму».

Про це він сказав у Страсбурзі в Європарламенті під час дебатів про ситуацію в Україні і тиск, який здійснюється Росією на держави Східного партнерства.

Штефан Фюле зазначив, що «слід зробити все, щоб не дійшло до пролиття крові, оскільки ситуація може вийти з-під контролю». Він додав, що «Україна повинна мати право вибору та самостійно вирішувати питання про свій політичний устрій».

Комісар поінформував, що Європейський Союз планує вислати у Східну Україну спостережницьку місію. Також було розширено список осіб, до кого застосовані санкції.

Крім того урядовець підкреслив, що ЄС прагне остаточно завершити процедуру підписання інших частин Угоди про асоціацію з Україною «настільки швидко, наскільки це буде можливо після президентських виборів у травні».

ЄС дасть спільну відповідь на лист президента Росії Владіміра Путіна у справі транзиту газу до країн Спільноти з метою погодження консультацій з Росією і Україною, що стосуються гарантій безпеки доставок і транзиту газу, – поінформував Штефан Фюле.

Під час дебатів у Європарламенті в Страсбурзі Фюле зазначив, що лист Путіна від 10 квітня чітко демонструє, наскільки важливим є питання енергетичної безпеки. Він зауважив, що стосунки в енергетичній сфері ЄС–Росія опираються на взаємній залежності, а ЄС є найбільшим ринком збуту для російського газу.

«У реакції на останні події Європейська комісія згідно до рекомендацій Ради Європи, здійснить широкий аналіз енергетичної безпеки ЄС і представить детальний план зменшення енергетичної залежності ЄС», – наголосив комісар. Він також запевнив, що ЄС долучиться до реалізації реверсу газу із Словаччини в Україну.

У листі до 18 глав держав ЄС Путін застеріг, що зростаючий борг України за російський газ може викликати перебої в транзиті сировини в країни Євросоюзу.

Т.А./IAR/PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти