Logo Polskiego Radia
Print

Метод пряника і батога стосовно кримських татар

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 22.04.2014 16:50
Польський експерт коментує відмову Мустафі Джемілеву у в’їзді до Криму. Як каже, Москва висилає сигнал: ми щось вам дамо, але ви повинні мовчати.
Wikipedia/Osipov Georgy

Росія відмовила Мустафі Джемілеву у в’їзді до Криму. Колишнього голову Меджлісу кримськотатарського народу (парламенту кримських татар) визнано персоною «нон ґрата». Згідно з рішенням Москви, Мустафа Джемілем не зможе в’їхати на територію окупованого Росією півострова впродовж найближчих п’яти років.

Це метод пряника і батога – коментує Лєнур Керимов з Гельсинського фонду прав людини, кримський татарин за походженням. Експерт нагадує, що одночасно Москва обіцяє реабілітувати репресованих у сталінські часи кримських татар.

- З одного боку, це буде пряник, тобто реабілітація, може – навіть гроші на відновлення татарських шкіл та сприяння розвитку культури і мови. А з другого – буде тиск, щоб ця неслухняна меншість не виступала проти російського режиму. Це сигнал: ми щось вам дамо, але ви повинні мовчати.

Кримські татари складають 12-15% загального населення Криму. Більшість з них не погоджується із російською окупацією Криму, і бойкотувала референдум про анексію півострова Російською Федерацією.

Я.С./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти