Logo Polskiego Radia
Print

Роковини Східного партнерства без піднесеного настрою

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 24.04.2014 17:05
Події в Україні свідчать про необхідність продовження цієї програми – вважає президент Чехії Мілош Земан
Країни Східного партнерстваКраїни Східного партнерстваВікіпедія/Kolja21

У дводенному саміті у Празі беруть участь представники країн Східного партнерства і частина країн-членів Європейського Союзу. Але святкового настрою немає з огляду на події в Україні.

Гостей привітав господар зустрічі, президент Чехії Мілош Земан. Він сказав, що Східне партнерство – довготерміновий проект, але це – не пропозиція автоматичного вступу до Європейського Союзу. «Це не садок ЄС, а підготування до того, щоб країни Євросоюзу мали добрих сусідів і щоб учасники програми мали доброго сусіда в ЄС», – сказав Мілош Земан.

Поява теми ситуації в Україні не здивувала. «Я пропоную, щоб ми разом задумалися, як Східне партнерство може сприяти деескалації конфлікту в Україні, де нам загрожує наступ з-за кордону або громадянська війна», – заявив президент Чехії. За його словами, те, що трапилося останніми тижнями, свідчить про необхідність продовження програми.Листопадовий саміт Східного партнерства у Вільнюсі показав, що не все відбувається так, як очікували в ЄС.

Додатково, як свідчить рапорт Польського інституту міжнародних справ, Брюссель не радить собі з підтримкою реформ у країнах Східного партнерства. Представниця Польського інституту міжнародних справ Ельжбєта Каца звертає увагу на проблеми ЄС з наданням фінансування – навіть коли це вдасться, важко говорити про успіх: «Адміністрації цих держав не мають найменшої проблеми з виконанням умов на папері, прийманням стратегії і законодавства. Проте, реальне введення в дію є сумнівним». Найгірші оцінки в рапорті здобули Україна та Азербайджан.

Східне партнерство – це проект затіснення співробітництва зі східними сусідами ЄС – Білоруссю, Молдовою, Вірменією, Грузією, Азербайджаном та Україною. Його ініціаторками були Польща і Швеція. Цю програму відкрито під час головування Чехії в ЄС у травні 2009 року.

Н.Б./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти