Logo Polskiego Radia
Print

У Києві відбудуться консультації між представниками МЗС Польщі та України

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 15.05.2014 10:45
У рамках постійних консультацій міністерств закордонних справ обох держав буде обговорено низку важливих питань.
PAP/Maciej Kulczyński

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський перебуватиме з офіційним візитом в Україні.

Він візьме участь у регулярних консультаціях керівництва міністерств закордонних справ Польщі і України. Сікорський розмовлятиме також з в.о. президента Олександром Турчиновим і прем'єром Арсенієм Яценюком.

Серед найважливіших питань: можливість введення безвізового руху між Україною і країнами ЄС, підписання наступної частини Угоди про асоціацію з Євросоюзом, заплановані на 25 травня президентські вибори, допомога, яку може надати Польща в реформуванні України, а також двосторонні питання, у тому числі ситуація національних меншин в обох країнах.

Крім Радослава Сікорського до Києва прибуде також віце-керівник МЗС Катажина Пелчинська-Наленч і декілька очільників департаментів міністерства. «Консультації міністерств Польщі і України – це захід, який регулярно проводиться вже декілька років. Це нагода поглибити діалог на тему польсько-українських відносин. Міністра супроводжуватиме більша делегація, аніж зазвичай», – сказав речник МЗС Марцін Войцеховський.

Сьогодні польська делегація зустрінеться з керівництвом МЗС України під час вечері. На п'ятницю запланована офіційна програма: консультації між міністерствами і зустрічі Сікорського з українськими політиками.

Польський міністр зазначив, що Україна зараз робить усе, що повинна була вже давно зробити, аби повністю підписати Угоду про асоціацію з ЄС. «Знаю, що Верховна Рада ухвалила необхідні закони для переходу до другого етапу переговорів про спрощення та скасування візового режиму. Це відкриває для України можливість рухатися шляхом Молдови та ввести безвізовий режим між Україною і Шенгенською зоною», – наголосив прем'єр.

Також міністр Радослав Сікорський повідомив, що Європа буде готова до підписання решти Угоди про асоціацію з Україною – «не зволікаючи, відразу після демократичних і, маємо надію, таких президентських виборів, що відбуваються на усій території».

Глава МЗС додав, що польська сторона консультуватиме українців у питаннях самоврядування, боротьби з корупцією, енергетичної ефективності, а також співпраці прикордонних служб. «Ми також підтримуватимемо інтереси польських підприємців в Україні, до яких не завжди чесно ставились. Мова йде про відчуження їхньої власності, та неповернення ПДВ так швидко, як би це мало бути. Потрібно обговорити багато питань. Ми розуміємо, що Україна також потребує підтримки», – підкреслив глава польської дипломатії.

Катажина Пелчинська-Наленч, представляючи в середині березня сеймовій комісії у справах поляків за кордоном інформацію на тему ситуації польської громади в Україні визнала, що постійно залишаються актуальними вже звичні проблеми громади, а ті заяви, що стосуються польської меншини, направляються до влади у Києві. Вони стосуються польського шкільництва в Україні, доступності підручників, фінансування культурної діяльності, охорони місць національної пам'яті та повернення сакральних будівель.

Ситуація польської меншини, як сказала вона, останнім часом не погіршилася і не покращилася. «Згадані проблеми все ще залишаються і тому стануть предметом розмов між польським і новим українським урядами», – підкреслила віце-міністр Пелчинська-Наленч.

Т.А./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти