Logo Polskiego Radia
Print

Татари згадали про депортацію

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 18.05.2014 18:56
У 70-ту річницю депортацій Кримських татар з півострова в Україні та Польщі проведено віче
EPA/ARTUR SHVARTS

Під час київських відзначень 70-их роковин депортації татарів, їхній лідер Мустафа Джемілев підкреслив, що уперше від часу краху Радянського Союзу влада в Сімфереполі заборонила провести траурне віче на площі Леніна в столиці Криму.
- Одним словом, окупант боїться. Боїться татарів, які не визнають нову окупаційну владу і не визнають кордону між Кримом та Україною. Таким чином вони намагаються нас залякати або підкорити. - наголосив Мустафа Джемілєв.

70-ту річницю депортації татрів з Криму вглибину Радянського Союзу відзначали також у Польщі.
Мітинги відбулися під будинком Посольства РФ у Варшаві та під будинком консульства РФ у Ґданську.
Учасники ґданського віче нагадали про трагедію тисяч людей і підкреслили аналогії між тим, що трапилося 70 років тому, і подіями, які сьогодні відбуваються в Україні.

- Політика Російської Федерації під керівництвом президента Путіна не дуже відрізняється від політики Сталіна. В цьому аспекті, на жаль, вона дуже послідовна: підкорити всі сусідні народи і запанувати над частиною світу.

- Метою цього виселення було знищення або асиміліяція кримських татар з місцевим населенням території, на яку їх вивезли задля того, щоб кримсько-татарський народ перестав існувати.

Депортація татар з Криму, що їх Москва звинуватила у співпраці з ІІІ Рейхом, розпочалася 70 років тому у ніч на 18 травня. Радянська влада депортувала 200 тисяч осіб, половина з яких померла під час виселення та протягом перших років проживання у Центральній Азії. Татари змогли повернутися на кримський півосторів щойно наприкінці 80-их років.

Л.З./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти