Logo Polskiego Radia
Print

«Висока явка виборців змусить Москву визнати законність виборів», - експерт

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 26.05.2014 10:45
З іншого боку - для сходу країни перемога Петра Порошенка може означати відновлення політичного впливу в країні західних регіонів.

«Українські виборці могли віддати свої голоси за Петра Порошенка з огляду на тактичні міркування, а не тому, що він їх влаштовує, як кандидат», - вважає Ендрю Вілсон, експерт Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) і автор книжки «The Ukraine Crisis» («Українська криза»).

Як пояснює експерт, відсутність однозначної відповіді у першому турі - означала би наступні три тижні дестабілізації. Однак завдяки перемозі Порошенка у першому турі, можливі подальші післявиборчі дії сепаратистів матимуть менший політичний вплив, аніж у ситуації, коли необхідний був би другий тур виборів. Тому вибори є поразкою для сепаратистів.

На його думку, друга причина, чому виборці віддали свої голоси за кандидата, який мав найбільше шансів на перемогу, була свідомість того, що боротьба, яка б слідувала перед другим раундом виборів, була б безжальною.

Вілсон вважає, що зважаючи на високу явку людей, важко ставити під сумнів законність проведення виборів, що змушує Москву визнати ці вибори. З іншого боку, у Східній Україні результат виборів можуть сприйняти як чергову спробу політичного підсилення західної частини країни за рахунок сходу.

«На відміну від усунутого від влади Януковича, новий президент представляє Західну Україну, а після усунення від влади Партії регіонів, котра мала високу підтримку в східній частині країни, його можливості в керуванні країною є дуже обмежені», - наголошує він.

«Порошенко вважався найбільш проєвропейським кандидатом, але він - один із олігархів. Контролює кондитерські підприємства «Рошен», телекомпанію і кілька промислових виробничих підприємств», - нагадує Вілсон.

Ескперт не виключає, що співпраця нового президента з парламентом буде складною, хоча би з огляду на конституційні обмеження президентської влади. Як наслідок, Порошенко може оголосити про проведення дострокових парламентських виборів, а також про створення власної політичної партії.

Британський експерт вважає, що на бунтівному сході України Порошенко намагатиметься зменшити діяльність сепаратистів, але без масштабного використання сили. Іншою можливістю є використання інструментів фінансового тиску на реальні і можливі інтереси клану Януковича.

«Невідомо, чи Москва визнає Порошенка. Якщо так станеться, то Путін безсумнівно зробить це з власних, егоїстичних міркувань. Початково російський президент може прийняти вичікувальну позицію, а пізніше - спробувати випробувати Порошенка. Якщо Путін у політичному сенсі програє, то може вдатися до економічного тиску», - переконаний Ендрю Вілсон.

Т.А./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти