Logo Polskiego Radia
Print

Яценюк вважає, що двосторонні переговори з Росією неможливі

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 27.05.2014 10:50
Необхідне посередництво США та ЄС.
PAP/EPA/ROBERT GHEMENT

«Якщо йдеться про розмови з Російською Федерацією (про поставки та оплату за газ - ред.) - позиція уряду залишається незмінною: в нинішніх умовах двосторонні переговори без участі США і ЄС неможливі», - заявив прем'єр України Арсеній Яценюк.

Глава уряду переконаний, що якщо українська сторона сяде за стіл переговорів з росіянами без участі інших сторін, то «вони напевно обдурять нас, а потім говоритимуть, що так і було, з розумним і впевненим виразом обличчя».

Прем’єр наголосив також, що російська сторона весь час займає неконструктивну позицію у питанні газового конфлікту з Україною, і якщо до четверга не буде підписана домовленість між «Газпромом» і «Нафтогазом», то «справа закінчиться в арбітражному суді Стокгольма».

У свою чергу, Комісар ЄС у справах енергетики Ґюнтер Еттінґер після розмов з міністрами енергетики України і Росії повідомив, що шанс на досягнення домовленості в газовій суперечці до 1 червня існує. Єврокомісія пропонує, аби «Нафтогаз» заплатив «Газпрому» до четверга 2 млрд. доларів авансу, аби погасити свій борг. Наступні 500 млн. доларів українська сторона перерахувала б до 7 червня. Представники Росії і України, а також обох газових компаній мусять до вечора середи поінформувати ЄК, чи представники влади обох держав схвалюють таку пропозицію.

Натомість міністр енергетики України Олександр Шлапак заявив, що Київ не задоволений пропозицією Європейської комісії, що стосується врегулювання питання української заборгованості за газ перед Росією.

«Сьогодні ми чуємо: заплатіть, а потім говоритимемо», зауважує Шлапак, додаючи: «нам це не підходить».

Т.А./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти