Logo Polskiego Radia
Print

Оцінки виборчого процесу

PR dla Zagranicy
Lidia Iwaniuch 27.05.2014 13:37
Українські президентські вибори можна визнати вільними, чесними та демократичними, - вважають представники українських громадських організацій та європейські спостерігачі.
espreso.tv

Можна мати зауваження до перебігу виборчого процесу, проте виявлені під час кампанії та у день голосування порушення не вплинули на результат президентських виборів в Україні. Комітет виборців України, Громадська мережа “Опора” та Європейська платформа за демократичні вибори сьогодні дали прес-конференцію, на якій оцінили вибори 2014. Головний висновок з голосування 25 травня — треба звертати більше уваги на підготовку членів дільничних виборчих комісій та розмежовувати проведення місцевих та центральних виборів.

Януш Онишкєвич, колишній міністр оборони Польщі та євродепутат, який спостерігав за голосуванням як учасник Європейської платформи за демократичні вибори, наголосив, що розмови про нерепрезентативність українських виборів через проблеми з голосуванням на Сході є безпідставними:

«Треба пам’ятати, що це не нова ситуація. Ми доволі часто спостерігаємо за виборами, які відбуваються у складній політичній ситуації. Навіть не згадуючи про такі екзотичні приклади як Ірак та Афганістан, подібну картину маємо в одній з країн ЄС — маю на увазі Кіпр. Там вибори проходять лише у частині країни, але ніхто у визнанні цих виборів кіпріотам не відмовляє», - підкреслив політик.

Онишкевич додав, що радіє рішенню Петра Порошенки відвідати Варшаву найближчим часом, це добрий знак як для польсько-українських та євросоюзно-українських відносин.

Вчора прес-конференцію у Києві також провели представники місій ОБСЄ, Європейського Парламенту, Ради Європи та Парламентської Асамблеї країн НАТО. Вони також визнали українські вибори такими, що відповідають стандартам демократії. Спостерігачі похвалили мужність працівників виборчих комісій на Сході і особливо наголосили на статистиці — цього разу у комісіях працювало понад 70% жінок.

Олена Бабакова/Л.І.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти