Logo Polskiego Radia
Print

70 річниця висадки десанту в Нормандії

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 06.06.2014 10:05
Історія - не головна тема увічнення пам'яті про полеглих. Стосунки Заходу та Росії є на першому плані офіційних заходів.
PAP/EPA/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT

Президент Польщі Броніслав Коморовський в Нормандії бере участь в урочистостях 70 роковин висадки військ союзників антигітлерівської коаліції.

Це була перша частина стратегічної операції «Оверлорд» під час Другої світової війни, що відкрила Другий фронт.

Серед світових лідерів – президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, прем’єр Великобританії Девід Камерон, королева Єлизавета ІІ, а також президент Росії Владімір Путін.

Броніслав Коморовський розпочав свій візит від відвідин меморіалу Montormel, що увічнює пам’ять про битву за контроль над масивом двох узгір'їв між польськими і німецькими військами у серпні 1944 року.

Пізніше польський президент візьме участь в урочистих заходах на одному із пляжів, які використовували десанти для висадки.

Окрім іншого, польсько-французькі пам’ятні заходи відбудуться на польському кладовищі в Urville-Langannerie за участю Броніслава Коморовського і президента Франції Франсуа Олланда. Там спочиває 615 солдатів І броньової дивізії генерала Станіслава Мачека.

Історія не є на першому плані відзначення роковин в Нормандії. Напружені стосунки західних країн з Росією - головна тема порядку денного. Для Владіміра Путіна - це перша нагода зустрітися з лідерами західних держав після анексії Криму. Крім того залишається відкритим питання можливої зустрічі російського та українського президентів. Не менш інтригуючим є питання розмови між Путіном та Обамою.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти