Logo Polskiego Radia
Print

Україна: війна в мережі і в медіах

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 09.06.2014 13:23
Військові дії відбуваються не тільки безпосередньо на полях битви, але і в кіберпросторі.

Українсько-російський конфлікт на східній Україні розігрується не тільки в гарячих точках і диверсійних акціях, але також в медіа, і в інтернет-мережі.

Картина, представлена в російських медіа, є класичним прикладом використання сучасної техніки надання інформації задля досягнення пропагандистських цілей. Схоже відбувається і на порталах соціальних мереж.

Наглядним прикладом є сьогоднішня інформація про напад і пожежу на аеродромі, а також військової частини в Маріуполі. Повідомлення, розміщене у соцпорталі начебто безпосереднього свідка швидко поширилася у всіх медіа. Декілька годин пізніше виявилося, що жодної пожежі не було, і ніхто на скоював атаку на аеродром. Однак, залишається переконання, що люди на східній Україні живуть в стані безперервної загрози.

Схожим є випадок, що подавався російським агентством про участь найманців в антитерористичній операції з боку українських сил, зокрема про можливих найманців з Польщі. Це непідтверджене повідомлення повинне створити враження, що в Україні також воюють іноземці.

Аналітики з питань безпеки вже кілька разів зауважували, що нинішня проросійська дестабілізація на сході України була підготовлена на багатьох рівнях і є досконалим прикладом воєн XXI століття. У ній використовуються перш за все спеціальні сили, кіберпростір, а також невеликі групи агентів впливу.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти