Logo Polskiego Radia
Print

У Ряшеві розпочався «Європейський стадіон культури»

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 26.06.2014 10:52
Цьогорічний фестиваль, який є частиною більшого проекту «Схід культури», присвячений Україні.
estrada.rzeszow.pl

Виставки різьбярства і фотографії, проект «Карпатський культурний тигель» (Karpacki Tygiel Kulturowy), концерт музичного проекту Vitold Rek & East West Wind, що поєднує музику різних народів – це лиш деякі із заходів першого дня IV «Європейського стадіону культури». Подія розпочалася сьогодні у Ряшеві (Rzeszów).

«Європейський стадіон культури» триватиме до неділі, 29 червня. Захід відкрила презентація різьбярських робіт молодих майстрів – учнів шкіл пластичного мистецтва з Польщі та України, котрі протягом двох тижнів під час різьбярського пленеру «Різьбимо у Ряшеві» (Rzeźbimy w Rzeszowie) створювали, під опікою своїх вчителів, композиції з дерева та сталі. Цьогорічною темою пленеру була «Вільна людина». Молоді творці надихалися у своїй роботі стремлінням до свободи своїх країн.

У перший день заходу запланована презентація проекту «Карпатський культурний тигель», що представляє лемківську і бойківську культуру, показує долю карпатських ґуралів (гуцулів), що мешкають на території Польщі та України. В його рамках відбудуться виставки, присвячені культурі лемків та бойків, промоція книг відомого ряшівського етнографа Анджея Карчмарського про лемківську і бойківську культуру, концерт лемківської пісні у виконанні Юлії Дошни та театральні пленерові інсценізації. Друга частина Тигля відбудеться у суботу.

Окрім того, серед подій першого дня ЄСК відбудеться вернісаж виставки фотографії художника-фотографіка, уродженця Ґатчини біля Санкт-Петербурга – Алєксєя Лютіна. На виставці Польського театру в Україні будуть показані театральні сцени та портрети. Лютін співпрацює з Польським театром у Львові, з редакцією журналу «Львівські зустрічі» («Lwowskie Spotkania»).

У перший день фестивального дня відбудеться також польсько-український Форум молодих бібліотекарів «Безмежна бібліотека» (Bezgraniczna Biblioteka), майстерні коміксів, вернісаж-виставка польських та українських книг «Література понад кордонами» (Literatuta ponad granicami).

На закінчення першого фестивального дня відбудеться концерт Vitold Rek & East West Wind, які виконають твори, що представляють різні культури та музичні стилі. Можна буде послухати елементи єврейської, української, польської народної музики, шотландських, іспанських та грецьких пісень у сучасній обробці. У концерті візьме також участь ізраїльська виконавиця Міхал Коен.

Найбільшою подією цьогорічного заходу ЄСК буде головний концерт, котрий відбудеться на Міському стадіоні. У всіх подіях Стадіону разом візьмуть участь близько 430 митців з кільканадцятьох країн світу: Польщі, Великобританії, Франції, Німеччини, Білорусі, України, Румунії, Вірменії, Азербайджану, Грузії, Молдови, Росії, Словаччини, Ізраїлю та Індії.

Цього року ЄСК є, вже вдруге, частиною більшого проекту від назвою «Схід культури» (Wschód Kultury), котрий проходить у трьох містах: Ряшеві, Люблині та Білостоці. Увесь проект відбудеться під гаслом «Схід культури грає для України». Як запевняють його організатори, різні ініціативи, котрі є у програмі «Сходу культури» будуть символом підтримки для єдності України та її стремлінь до демократії. «Метою є показати Європі, що середовище польської культури підтримує прагнення наших сусідів жити в демократичній, вільній і європейській країні», – йдеться на офіційній інтернет сторінці «Сходу культури».

Т.А./PAP

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти