Logo Polskiego Radia
Print

Нова Єврокомісія: що очікувалося і в чому сюрприз?

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 10.09.2014 18:37
Поділ портфелів в Єврокомісії означає, що довіра «старої Європи» до нової зростає – підкреслюють експерти
Flickr/look_eh

Є новий склад Європейської комісії. Її голова Жан-Клод Юнкер оголосив імена єврокомісарів та поділ їхньої компетенції. У випадку Польщі несподіванок не було – її кандидатка Ельжбєта Бєньковська, як передбачалося неофіційно, стала комісаром з питань внутрішнього ринку і промисловості. Про те, які «сюрпризи», відбулися в Брюсселі – Беата Пломецька.

– Польща отримала портфель, який хотіла і який є одним з найважливіших у Європейській комісії. Досі ним завідували комісари з старих держав-членів Євросоюзу. З внутрішнього ринку були виключені фінансові послуги, що тепер знаходяться під опікою Великобританії, якій проте прогнозували опіку над енергетикою і кліматом. Остання сфера дісталася представникові Іспанії.

Хорошою новиною для Польщі є те, що пріоритетом нової комісії повинен стати проект енергетичного союзу. Відповідатиме за це словенка Аленка Братушек, яка до того ж керуватиме працею декількох комісарів.

Румунія буде відповідати за регіональні питання і через три роки її чекає боротьба за захист фондів ЄС на політику згуртування. Планується розгляд нового бюджету, знову почнеться обговорення того, на що саме слід приділяти гроші зі спільного бюджету. Більше того, всупереч вступній інформації, залишиться посада комісара з питань розширення та політики сусідства – цим займатиметься Австрія. У свою чергу, питання про конкуренцію, яким свого часу цікавилася Польщі, візьме на себе Данія, а не, як очікувалося раніше, – Бельгія.

Поділ портфелів в Європейській комісії означає, що довіра «старої Європи» до нової зростає – підкреслює д-р Рената Мєньковська-Норкєне з Інституту політичних досліджень. Дослідниця підкреслює, що, зокрема, Польщі дістався дуже важливий портфель, питання внутрішнього ринку.

– У випадку Польщі 80 відсотків польського законодавства в області внутрішнього ринку, а саме свободи послуг, переміщення капіталу, переміщення працівників, це європейське право, що впливає на нас всіх, – сказала вона.

Всього в новій Єврокомісії налічується шість віце-президентів. Четверо з них дісталися колишнім прем’єр-міністрам країн ЄС – Латвії, Фінляндії, Естонії і Словенії. Нова Єврокомісія розпочне роботу з 1 листопада, але раніше її склад повинен бути затверджений Європарламентом.

І.І./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти