Logo Polskiego Radia
Print

Рушає 30-ий Варшавський кінофестиваль

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 10.10.2014 12:00
У рамках фестивалю - близько 200 стрічок, спеціальний гість - Україна
http://www.wff.pl/

Сьогодні розпочинається 30-ий Міжнародний Варшавський кінофестиваль – один із найважливіших у світі на рівні із Канським, Венеціанським та Берлінським.

Цього року буде представлено близько 200 повно- та короткометражних фільмів, а столицю Польщі відвідають гості із 5 континентів.

«Є з чого вибрати, фільми дуже нові, переважно східноєвропейські прем’єри», - говорить директор фестивалю Стефан Лаудин.

Традиційно Варшавський кіноофестиваль представляє найкращі стрічки з Центрально-Східної Європи. У найважливішому Міжнародному конкурсі представлено 15 фільмів, зокрема з України, Ірану, Естонії, Індії, Росії та спільна робота Хорватії, Франції, Сербії та Македонії. За головну нагороду побореться кінострічка Яна Якуба Кольського «Серце, серденько» («Serce, serduszko») з Марціном Дороціньським та Юлією Кійовською у головних ролях.

Польських акцентів на фестивалі найбільше. У конкурсі документалістики за нагороду поборються зокрема «Тотарт, тобто повернення розуму» («Totart czyli odzyskanie rozumu») режисера Бартоша Падуха, а у рамках фестивальних Спеціальних показів будуть представлені стрічки «Чуже тіло» («Obce caiło») Кжиштофа Зануссі та «Польське лайно» («Polskie gówno») Ґжеґожа Янковського.

Закриватиме фестиваль фільм «Фотограф» Вальдемара Кжистка. Відкриватиме натомість – нова стрічка Девіда Кроненберґа «Мапи зірок» за участю, зокрема, Джуліан Мур, котра за роль у цьому фільмі отримала нагороду у цьогорічному Канському фестивалі.

А спеціальними гостями Варшавського кінофестивалю та торгів CentEast цього року є Україна. Зокрема на фестивалі покажуть українські стрічки – «Поводир» Олеся Саніна, «Плем’я» Мирослава Слабошпитського, «Моя русалка, моя Лореляй» Нани Джорджадзе та анімацію Анатолія Лавринишина.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти