Logo Polskiego Radia
Print

Експерт: Результат виборів не вирішить конфлікту

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 28.10.2014 14:00
...а навіть навпаки - може поглибити його, бо нова коаліційна влада є антиросійська
PAP/EPA/SERGEY DOLZHENKO

Результат недільних парламентських виборів є наразі найкращий, якого можна було сподіватися, однак політична та економічна криза триває, а ситуація далека від вирішення, наголошує Ліза Єрмоленко з аналітичного центру Capital Economics.

«Прозахідні, прореформаторські партії здобули на виборах сильний мандат, але парламент буде досить розпорошений, економіка слабне, а конфлікт на сході України хоча й трохи згас, однак надалі тліє. У цьому контексті впровадження у життя важких економічних реформ, припускаючи, що їх вдасться погодити, буде дуже важке», оцінює аналітик.

«На фоні погіршення економіки (згідно з прогнозами, український ВВП зменшиться на близько 56% і настільки ж у 2015 році), високої інфляції, знецінення гривні та поганої ситуації у банківському секторі, дворічна програма МВФ на 17 мільярдів доларів є недостатня», пояснює Єрмоленко.

На її думку, першою перешкодою буде створення коаліції, котра, найбільш ймовірно, складатиметься із трьох партій: Блоку Петра Порошенка, Народного фронту та Самопомочі (разом вони матимуть близько 57% у 423-місній Верховній Раді; конституційна більшість – 60% – ред.)

«Можливі коаліціанти мають досить чітку стратегію зближення з ЄС, але питання у тому, чи зможуть вони порозумітися щодо конкретних речей і чи вдасться їм впровадити їх у життя», – стверджує Єрмоленко.

Серед інших складних справ, з якими зіткнеться коаліція, вона називає зокрема й дії щодо припинення спадку економіки та встановлення ринкових цін на енергетику.

«У минулому українське політичне життя насичували особисті, а не ідеологічні конфлікти. Тому існує значний ризик, що у правлячій коаліції згодом може дійти до напруги, результатом чого буде політичний параліч», – побоюється вона.

Оптимізму додає, за її словами, низький результат популістичної партії Ляшка. Однак чинником ризику називає обрання близько ста позафракційних депутатів в одномандатних округах. У минулому такі політики підлаштовувалися до власних інтересів.

Результат виборів, на переконання аналітика, не наблизить перспективу вирішення конфлікту на сході, оскільки, як видається, новий уряд у Києві буде антиросійський, а Москва може бути погано до нього налаштована.

Т.А./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти