Logo Polskiego Radia
Print

Чи Майдан це продовження Помаранчевої революції?

PR dla Zagranicy
Lidia Zalitacz 22.11.2014 15:20
- думки польських експертів Томаша Бадовського та Анджея Шептицького
Euromaidan in Kiev/Wikipedia Commons

Минулорічні протести на Майдані це наслідок невиконання вимог учасників Помаранчевої революції – вважає Томаш Бадовський, голова Інституту досліджень міжнародних відносин.
– Українці, які тоді демонстрували на Майдані, прагнули проведення чесних виборів і зміни стандартів. Однак, це не вдалося. Доказом на це був минулорічний Майдан.

Ці дві хвилі протестів відрізняються одна від одної. Як каже політолог Анджей Шептицький, 10 років тому люди протестували захищаючи конкретного політика – Віктора Ющенка. Українці вбачали у ньому шанс на краще майбутнє. А в 2013 році вони голосували проти українського політичного класу – каже Анджей Шептицький з Варшавського університету.

– Лідери Майдану, принаймні, ті, хто представляв громадський рух, чітко заявляли, що вони не хочуть нового царя, вони за те, щоб нових царів уже не було.

Анджей Шептицький звертає також увагу на геополітичні зміни. На команду, яка прийшла до влади в результаті Помаранчевої революції, чинився великий тиск з боку Москви у різних сферах. А повалення режиму Януковича внаслідок протестів на Майдані призвело до мілітарної дестабілізації на сході країни.

Л.З./IAR

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти