Logo Polskiego Radia
Print

Вишеградська група вмерла? Прем’єр Польщі розпочинає візит у Празі

PR dla Zagranicy
Igor Isayev 02.12.2014 16:00
Це перший візит глави польського уряду в Центральній Європі
wikipedia.com / Aktron

Прем’єр-міністр Польщі Ева Копач приземлилася в Празі, де розпочала кількаденний робочий візит. Це перший візит глави польського уряду в Центральній Європі. Планується проведення переговорів з прем’єр-міністром Чехії Богуславом Соботкою, зокрема, обговорюватиметься тематика енергетичної безпеки і співробітництво Вишеградської групи у зв’язку з напруженою ситуацією в Україні. Обидва уряди згодні з тим, що немає згоди на порушення територіальної цілісності України.

Водночас експерт Польського інституту міжнародних справ Аніта Соб’як підкреслює: країни Вишеградської групи – тобто Польща, Чехія, Словаччина й Угорщина, – мають все менше спільного, зокрема в позиції щодо політики Росії, але єдність групи не закінчилися, – вважає експертка. Аніта Соб’як додала, що питання відносин з Росією й Україною – це не єдиний аспект співпраці Вишеградської четвірки.

– Словаччина чи Угорщина дивляться на всю ситуацію, враховуючи економічні взаємини своїх економік з Росією. Польща дивиться на все скоріше з контексту історії, враховуючи те, що в Польщі є безпосередній кордон з Росією. Якщо ж говорити про Україну, то всі погоджуються, що мусять мати стабільного сусіда, проте кожна країна з четвірки розуміє це в контексті власних інтересів, – каже Соб’як.

Експерт підкреслює, що в контексті української кризи треба дбати, щоб країн Вишеградської четвірки узгодити свою позицію на міжнародній арені й говорили єдиним голосом.

I.I./IAR

tags:
Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти