Logo Polskiego Radia
Print

Президент Польщі та глави країн Балтії обговорили питання безпеки

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 03.12.2014 10:00
Політики виступили за якомога швидше створення сил швидкого реагування НАТО в регіоні та підтримку України
PAP/Jacek Turczyk

Президент Польщі Броніслав Коморовський виступив за швидке впровадження у життя прийнятих під час саміту НАТО рішень в уельському Ньюпорті.

Президент брав участь у зустрічі лідерів Балтійських країн в Естонії, де вони обговорювали питання безпеки в регіоні.

Коморовський підкреслив, що важливою є координація політики безпеки нашої частини Європи на фоні російсько-українського конфлікту. Він зазначив, що перш за все йдеться про реалізацію дій, що стосуються безпеки України, та права Києва до прийняття власних рішень у питанні закордонної політики.

Броніслав Коморовський зазначив, що головним питанням безпеки для цього регіону є якнайшвидше прийняття рішень із саміту НАТО в Уельсі. Зокрема, держави Союзу тоді заявили про збільшення готовності військ Альянсу, у тому числі створення «сил швидкого реагування», тобто кількатисячних сил, котрі готові до дій через кількадесят годин у будь-якій частині світу. Командування цих сил повинно розташуватися в Польщі.

Глава держави також згадав про випадки порушення повітряного простору НАТО російськими винищувачами.

«Не можна сприймати це тільки як проблему держав Балтії», - підкреслив лідер Польщі. Він додав, що усі країни ЄС і НАТО повинні розуміти, що – як зазначив – «повертаються старі часи». Він пояснив, що із таким видом практики західні країни вже мали справу у часи Варшавського договору. На його думку, у такий спосіб Росія випробовує терпіння не тільки країн нашого регіону, але і решти членів НАТО.

Президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес звернув увагу на загрозу для пасажирських літаків. Набагато різкіше на цю тему висловилася президент Литви. На її думку, йдеться про демонстрацію невідповідальності та дурості, а не сили. Вона також розкритикувала російські дії на кордоні із Україною.

«Є межа між брехнею та правдою, між незалежністю та окупацією, між миром і війною», - казала литовська президент. Даля Грибаускайте підкреслила, що найважливішою для усіх повинна бути підтримка України, оскільки українці виборюють свободу для себе, для Європи і для усіх.

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії обговорили також енергетичну безпеку. Броніслав Коморовський дуже високо оцінив підтримку країн регіону польської ідеї у створенні енергетичної спільноти. Політики розмовляли також про вступ Литви до зони спільної валюти євро та керівництво Латвії в Європейському Союзі, що розпочнеться 1 січня. Він висловив задоволення, що від 1 грудня, роботою Спільноти керує представник нашої частини Європи, Дональд Туск.

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти