Logo Polskiego Radia
Print

Туск та Столтенберґ критикують Москву

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 04.12.2014 09:00
Вони вчергове звинуватили Росію у розпалюванні конфлікту та закликали Росію припинити дестабілізацію
PAP/EPA/OLIVIER HOSLET

Глава Європейської ради Дональд Туск та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ після спільної зустрічі, що відбулася сьогодні, наголосили, що Росія несе першочергову відповідальність за розпалювання конфлікту в Україні.

Туск підкреслив, що криза в Україні докорінно змінила ситуацію у безпеці на європейському континенті, що складає загрозу для міжнародного ладу, котрий був встановлений після холодної війни. Він додав, що конфлікт повинен бути вирішений на підставі вересневого порозуміння з Мінська, в якому йдеться про припинення вогню та шанування незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

«Росія у першу чергу є відповідальною за конфлікт. Вона повинна відвести свої війська з України та припинити перекидання війська та зброї сепаратистам, має надати можливість здійснення ефективного контролю кордону і дозволити ОБСЄ виконувати свою місію», – сказав Туск. Він додав, що ЄС і НАТО тісно співпрацюватимуть у цьому питанні.

Столтенберґ заявив, що дії Росії й надалі дестабілізують Україну та підривають євроатлантичну стабільність. «Росія порушила елементарні норми: кордони не можуть змінюватися за допомогою сили, суперечки повинні вирішуватися шляхом діалогу, а не танків, тим паче, що ера поділів на зони впливу добігла кінця. Ці засади є підставою для мирної Європи, котру ми будували разом із Росією протягом двох десятиліть», – сказав глава НАТО.

«Ми залишаємо можливість діалогу, але Росія повинна повернутися до цих фундаментальних норм», – додав він.

PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти