Logo Polskiego Radia
Print

Не було згоди зійти на рівень 50 метрів

PR dla Zagranicy
Jana Stepniewicz 21.01.2015 17:29
Сьогодні у Польщі оприлюднено записи розмов диспетчерів летовища «Сєвєрний»
Останки польського літака ТУ-154М. У катастрофі 10 квітня 2010 року під Смоленськом загинуло 96 представників Польщі, в тому числі президент Лєх КачинськийОстанки польського літака ТУ-154М. У катастрофі 10 квітня 2010 року під Смоленськом загинуло 96 представників Польщі, в тому числі президент Лєх КачинськийWikipedia/PRSteam

Російські диспетчери не дали згоди на те, щоб президентський літак зійшов до рівня 50 метрів на летовищі «Сєвєрний» під Смоленськом. Сьогодні у Польщі оприлюднено записи розмов диспетчерів летовища «Сєвєрний» а також записи з реєстратора літака Як-40, котрим до Смоленська півтори години перед президентською делегацією прилетіли польські журналісти.

Як каже майор Марцін Максйян з Війскової прокуратури, ці записи надають інформацію у питаннях, що досі викликали сумніви:

«Чи центр контролі повітряного руху смоленського летовища дала згоду на те, щоб літак Ту-154М зійшов до рівня 50 метрів над землею? Такого не було».

Якс казав речник Військової прокуратури Марцін Максйян, зі стенограм випливає, що контролери у Смоленську предали екіпажу Ту-154М інформацію «від 100 метрів будь готовий відійти на другй круг».

Інформаця про дозвіл зійти до рівня 50 метрів з’явилася у свідченнях одного з техніків літака Як-40 прапорщика Реміґіуша Муся, котрий одразу після катастрофи сказав, що чув, як російський контролер говорив, щоб екіпаж Ту-154М зійшов на другий крок на рівні 50 метрів. Два роки пізніше, коли побачив стенограми з реєстратора звуку з Ту-154 М, сказав:

«Я тоді зрозумів, що контролер говорить про 50 метрів. Ніколи більше я цього не первіряв».

У жовтні 2012 року тіло Реміґіуша Муся було знайдено у підвалі його дому в місцевості Пясечно. Також пілот літака Як-40 поручник Артур Воштин свідчив, що чув в інформації з диспетчерської у Смоленську слова про те, щоб відійти на запасне летовище з висоти 50 метрів.

10 квітня 2010 року неподалік летовища «Сєвєрний», що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту. У катастрофі загинуло 96 людей. Польська делегація прямувала на урочистість з нагоди 70-тої річниці Катинського злочину.

IAR/Я.С.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти