Logo Polskiego Radia
Print

В Греції перемогу на парламентських виборах здобувають ліві радикали

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 26.01.2015 12:00
Більшість коментаторів у Європі вже встигли назвати перемогу «Сирізи» поразкою Європейського Союзу
PAP/EPA/ORESTIS PANAGIOUTOU

На парламентських виборах у Греції перемогу здобула популістська радикальна ліва партія «Сиріза».

Через кільканадцять годин після голосування, партія-переможець вже встигла утворити правлячу коаліцію із грецької правицею – також популістською партією «Незалежні греки». Такий незвичний союз пояснюється тим, що обидві партії під час виборчої кампанії рішуче виступали проти попередньої політики заощаджень, що велася під тиском Європейського Союзу та Міжнародного валютного фонду.

Лідер партії-переможця Алексіс Ціпрас пообіцяв, що відразу після виборів покінчить із політикою затягування поясів та вимагатиме зміни невигідної, на його думку, угоди із Євросоюзом та МВФ у питанні фінансової допомоги для Греції та порятунку її економіки.

«Народ віддав нам сьогодні рішучу перемогу. Закінчуємо із політикою скорочень, заощаджень і страхом, котрі були присутні у нас протягом останніх років. Рухаємося вперед із гідністю та надією, у Європі, котра змінюється. „Сиріза” і ми – усі греки, є символом Європи, яка змінюється», - сказав Алексіс Ціпрас.

Попередній прем’єр Антоніс Самарас, лідер «Нової демократії» сказав, що шанує волю виборців. Коментуючи результат виборів він заявив, що греки не оцінили складні реформи. «Протягом двох з половиною років із віддачею я боровся за Грецію, котра стояла над прірвою. Усі говорили, що не дамо собі ради, але катастрофи не сталося. Ми повинні були приймати складні, болісні, часом несправедливі рішення, але завдяки цьому ми уникнули найгіршого», - підкреслив він.

IAR/PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти