Logo Polskiego Radia
Print

Кандидат у президенти Польщі поїхав порозмовляти з виборцями до Лондона

PR dla Zagranicy
Olena Babakova 07.03.2015 15:11
Анджей Дуда з Права і справедливості запитав польських емігрантів, чому вони вирішили залишитися у Британії
PAP/Rafał Guz

На цьогорічних президентських виборах у Польщі рахуватиметься кожний голос - все більше кандидатів на президентське крісло намагається завоювати симпатії польських емігрантів. Цієї суботи до Лондона вирушив кандидат від головної опозиційної партії Право і справедливість Анджей Дуда.

Під час зустрічі з польською діаспорою у столиці Великобританії Дуда висловив занепокоєння, що все більше поляків не просто виїжджають з країни на заробітки, а перебираються за кордон на ПМЖ забираючи цілі родини. Політик поцікавився, що емігрантам найбільше подобається у Британії, яких змін вони б хотіли у Польщі.

Дуда пообіцяв, якщо він стане президентом, то створить Національну раду розвитку, яка опрацює концепції потрібних реформ. У першу чергу він візьметься за систему нарахування пенсій, яку, як сказав Дуда, ніхто не реформував починаючи з 1989 року:

«Якщо ми нічого з цим не зробимо, держава надалі буде котитися у безодню. З одного боку, необхідність відрахувань до пенсійного фонду вбиває ініціативу молодих. З іншого – пенсіонер говорить, що він отримає копійки, а працював протягом усього життя».

Британські поляки найчастіше скаржилися кандидатові на проблеми з веденням бізнесу у Польщі, низькі зарплати та малу підтримку для родин з дітьми.

Поляки, які проживають поза кордонами Польщі, можуть взяти участь у президентських виборах, відвідавши дільниці на терені посольств і консульств. Варшава дозволяє мати подвійне громадянство з іншими країнами ЄС, тому чимало поляків, що живуть у Британії, мають два паспорти.

Анджей Дуда не є першим, хто почав змагатися за голоси польської еміграції - тиждень тому стежку проторував кандидат від лівих сил Януш Палікот.

Нагадаємо, якщо б вибори президента Польщі відбулися завтра, за Коморовського б проголосували понад 50% поляків, тоді як за Дуду – дещо більше 20%.


PAP/О.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти