Logo Polskiego Radia
Print

У Вашингтоні Туск та Обама говоритимуть про «економічне НАТО»?

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 09.03.2015 14:30
Так російські ЗМІ називають можливе підписання торгівельної та інвестиційної угоди між ЄС та США
www.europarl.europa.eu

Актуальна ситуація на лінії держави Заходу-Росія буде головною темою розмов Дональда Туска із Бараком Обамою.

Важливим питанням зустрічі повинні стати також домовленості, що стосуються трансатлантичного партнерства, каже Кшиштоф Нєчипор з порталу eastbook.eu.

Голова Європейської ради сьогодні у Вашингтоні зустрінеться з президентом США. Це перший офіційний візит Туска відколи він перебуває на посаді голови Ради.

Як підкреслив Нєчипор, ефективнішими від персональних є економічні санкції проти Росії. Натомість, угода про торговельне та інвестиційне партнерство між Європейським Союзом та США називається в російських ЗМІ відповідником економічного НАТО.

Кшиштоф Нєчипор нагадав, що у нещодавно прийнятій Росією оборонній доктрині, Північноатлантичний Союз був визнаний головною загрозою для існування Російської Федерації. Тому, якщо угода вважається економічним НАТО, то це має сенс, додав експерт.

Україна очікує від Дональда Туска, що він, розуміючи загрози з боку Росії, вестиме єдину політику усього Європейського Союзу, вважає Олексій Полегкий з Вроцлавського університету та ініціативи «Євромайдан» у Вроцлаві.

На думку політолога, Путін намагається сприймати своїх союзників в ЄС, використовуючи старий принцип «поділяй та володарюй». Тим самим, він руйнує Спільноту. Тому кожен інтеграційний проект, який позиціонує ЄС як сильного гравця, сприймається Росією як загроза, додав Олексій Полегкий.

На думку Кшиштофа Нєчипора, Москва не прагне захопити Донбас і створити «Новоросію». Метою Москви є поневолення України та захоплення усієї території. Йдеться про доведення до стану краху, анархії, дестабілізації і у такий спосіб – відбиття бажання у України ведення проєвропейського, прозахідного напрямку політики. На думку публіциста, постає питання, чи держави Заходу у змозі зрозуміти політику Росії і як збираються на неї відповідати?

IAR/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти