Logo Polskiego Radia
Print

FT: Для Європи більш важливими є проблеми України, а не Греції

PR dla Zagranicy
Taras Andrukhovych 28.04.2015 00:00
Як пише видання, рішуча допомога ЄС для України - це не тільки добра інвестиція, але й зміцнення геополітичної позиції
1do10.blogspot.com

Для Європи більшою загрозою в геостратегічному та економічному плані був би колапс в Україні, аніж можливе банкрутство Греції, пише експерт видання «Financial Times».

Хоча тривожною залишається перспектива виходу Греції із зони євро, для Європи подальше захоплення Росією теренів України, а також її економічне падіння несли б цілком іншу загрозу. Для світу це був би сигнал, що Європейський Союз є хронічно неспроможним захистити свої спільні інтереси», - застерігає видання.

«Grexit (так званий вихід Греції із зони євро) став би ударом для репутації ЄС та потужною фінансовою проблемою. Але Grexit не міг би знищити валютний союз. А успіх чи поразка політики ЄС щодо Росії – це для Спільноти питання бути чи не бути», - наголошує «FT».

«Економічні витрати війни на сході країни та неефективність і корупція попередніх влад зіштовхнули Україну на межу банкрутства», - пише видання.

Україна потребує радикальної реструктуризації боргу, треба також зменшити номінальну вартість української заборгованості. Видання цитує відомих експертів, які вважають, що Захід повинен запропонувати Києву щось на кшталт плану Маршала.

До цього часу ЄС виділив на фінансову допомогу Україні 1,6 мільярд євро та надав гранти у розмірі 250 мільйонів євро. «Для порівняння, сума двох програм допомоги для Греції – це 195 мільярдів євро – майже у 100 разів більше (…). Водночас, Україна є більшою країною з огляду на територію, населення та економічне виробництво», - зазначає газета.

Україна потребує від ЄС не тільки глибокої реструктуризації боргу, але також і «невідкладної підтримки», додає видання і підсумовує: «Для ЄС – це не тільки потенційно добра інвестиція, але, що важливіше, унікальний шанс для зміцнення своєї геополітичної позиції».

PAP/Т.А.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти