Logo Polskiego Radia
Print

26-ліття перших частково вільних виборів у Польщі

PR dla Zagranicy
Natalia Beń 04.06.2015 14:27
Тоді вперше за понад 40 років до участі в парламентських виборах допущено опозицію
Переговори за Круглим столом у Польщі, 1989 рікПереговори за Круглим столом у Польщі, 1989 рікWikipedia/Erazm Ciołek

26 років тому, 4-го червня 1989 року, відбулися перші в післявоєнній Польщі частково вільні парламентські вибори. Вперше за понад 40 років до участі у них допущено опозицію. Вибори до Сейму були частково вільними, а повністю вільними – до Сенату, вищої палати парламенту, функціонування якої відновлено. У результаті виборів, блискучої перемоги досягла «Солідарність» під проводом Лєха Валенси.

Голосуванню передував багатомісячний діалог представників влади та середовища опозиції. Зламним моментом стали переговори Круглого столу від 6-го лютого до 5-го квітня 1989 року.

Опозиційний діяч часів Польської Народної Республіки Генрик Вуєц згадує: ні опозиція, ні державне керівництво не сподівалося таких руйнівних для комуністичної влади результатів: «Того, що ми переможемо на виборах, ніхто не передбачав. Ми думали, що якогось успіху досягнемо, але не такого, як остаточно вирішило суспільство, народ».

Опозиція здобула 99 зі ста місць у Сенаті і 161 – у Сеймі, тобто максимальну кількість, на яку погодилася правляча тоді Польська об’єднана робітнича партія.

Завдяки перемозі опозиції створено уряд, який очолив Тадеуш Мазовєцький, перший некомуністичний прем’єр-міністр у Центрально-Східній Європі від закінчення Другої світової війни.

IAR/Н.Б.

Print
Copyright © Polskie Radio S.A Про нас Контакти